Milyonları ilgilendiren haber! Sizinde başınıza gelebilir!

Bursa'da, bir tur firması tarafından tanıtım amaçlı götürüldüğü tesislerde, psikolojik baskı altında devre mülk sözleşmesi ve senet imzalatıldığını iddia eden tüketici, 40 gün sonra caymasına rağmen sözleşmeyi "kapıdan satış" kapsamında değerlendiren mahkemece haklı bulundu.

Bursa 6'ncı Tüketici Mahkemesi, 9 bin lira bedelli senetlerden tüketicinin borçlu olmadığına ve mahkeme masraflarının firma tarafından ödenmesine hükmetti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, merkez Osmangazi ilçesinde yaşayan Tahsin Yazar, bir tur firması tarafından hediyeli tatil vaadi ve bedava tanıtım amacıyla 28 Eylül 2014'te Yalova'da bir termal tesise götürüldü.

Yazar, buradaki tesislerde "aldatıcı, yanıltıcı beyanlarla psikolojik baskı altında, devre mülk sözleşmesi kapsamında 9 bin lira bedelli senetlere imza attırıldığını" öne sürerek, Bursa Tüketiciler Derneği'ne başvurdu.

Dernek aracılığıyla şirkete 7 Kasım 2014'te ihtarname gönderen ancak olumsuz yanıt alan Yazar, 3 Aralık 2014'te ise Bursa 6'ncı Tüketici Mahkemesinde dava açtı. Taraflar arasındaki devre mülk sözleşmesinin resmi usullere göre yapılmaması nedeniyle geçersiz olduğunu, vadedilen taşınmazın tapuda devrinin yapılmadığını ve hizmetten yararlanmanın söz konusu olmadığını tespit eden mahkeme, "kapıdan satış" şeklindeki bu protokolün taraflara hak ve borç doğurmayacağına karar verdi.

"Tüketiciler 'Hakkım kayboldu' diye düşünmesin"

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tatil sezonuna girilirken "hediye tatil" ve "bedava tanıtım amaçlı turistik tesis gezisi" gibi vaatler karşısında tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı. Yılmaz, bu tür gezilerde tüketicilere aldatıcı, yanıltıcı beyanlar ve psikolojik baskı altında yüklü senetler imzalatıldığını ifade ederek, tüketicilerin çaresiz olmadığını, haklarını mutlaka yasal yollardan aramaları gerektiğini vurguladı.

Tüketicilerin 14 içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai işleme tabi olmadan sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu sürenin aşılması durumunda, sözleşme 'kapıdan satış' şeklinde yapılmışsa, ayrıca cayma belgesi verilmemişse ve tesisten hiç yararlanmamışsa, süreye bağlı kalmaksızın tüketicinin cayma hakkı vardır. Tüketiciler bu durumda cayma hakkı için 14 günlük süreyi aştım, hakkım kayboldu' diye düşünmesin. Tahsin Yazar da bu tüketicilerden biridir. Şehrin işlek caddelerinde bir anket ile başlayan ve tüketicinin tatil yerlerine götürülüp herhangi bir mekanda yapılan sözleşmeler genellikle kapıdan satış sözleşmeleri kapsamında değerlendirilir çünkü bu sözleşmeler, iş yeri dışında yapılan sözleşmelerdir. O nedenle tüketiciler süreye bağlı kalmadan itiraz haklarını kullanmalı ve hukuki yollara başvurmalıdır." Yılmaz, Bursa 6'ncı Tüketici Mahkemesinin verdiği kararın buna iyi bir örnek olduğuna dikkati çekerek, "kapıdan satış" sözleşmeleriyle mağdur olan tüketicilerin mutlaka haklarını yargıda aramalarını istedi.