Milyonlarca insan dış göçe hazırlanıyor!

Dünya genelinde 710 milyon kişinin başka bir ülkeye göç etmek istediği ve 23 milyonunun da bunun için hazırlıklara başladığı ortaya çıktı. En çok göç edilmek istenen ülke ABD olurken Türkiye 15. sırada yer aldı.

Savaşlar, ekonomik zorluklar, açlık... Dünya genelinde 710 milyon kişi yaşadığı ülkeleri bu ve benzeri sıkıntılar nedeniyle terk etmek istiyor, 23 milyonu bunun için hazırlıklara başladı bile... 
 
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü'nün 160'tan fazla ülkede yaptırdığı araştırmanın sonuçları açıklandı.
 
Araştırmada yetişkin deneklere "İmkanınız olsa kalıcı olarak başka bir ülkeye göç etmek ister misiniz?", "Başka bir ülkeye önümüzdeki bir yıl içinde göç etme planınız var mı?" ve "Önümüzdeki bir yıl içinde başka ülkeye göç etmek için herhangi bir hazırlık yaptınız mı?" soruları yöneltildi.
 
EN ÇOK GÖÇ EDİLMEK İSTENEN ÜLKE ABD

Verilen cevaplara göre 710 milyon kişinin imkanı olsa başka bir ülkeye kalıcı olarak göç etmek istediği, 66 milyon kişinin bir yıl içinde göç etmeyi planladığı, 23 milyon kişinin ise bu amaçla hazırlıklara başladığı belirlendi.

Raporda potansiyel göçmenlerin en çok gitmek istediği ülkelerin ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Fransa, Kanada, Almanya ve Güney Afrika, göç etmeyi düşünenlerin en fazla olduğu ülkelerin ise Nijerya, Hindistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan, Bangladeş ve Çin olduğu dikkati çekti.
 
TÜRKİYE 15. SIRADA

Türkiye en göç edilmek istenilen ülkeler arasında 15. sırada yer aldı.
 
Göç etmek isteyenlerin büyük çoğunluğu Afrika ve Asya'da yaşayan kişilerden oluştu. Avrupalılar arasından, başka ülkelere en çok göç etmek isteyen halkların İtalyanlar ve İspanyollar olduğu tespit edildi. İtalya ve İspanya aynı zamanda diğer ülke vatandaşlarının en çok göç etmek istediği ülkeler oldu.
 
Göç hazırlığı yapanların büyük çoğunluğunun şehirlerde yaşayan, en az orta öğretim mezunu, genç ve bekar erkekler olduğu da saptandı.
 
Uluslararası hukuka göre ülkelerin savaş ve doğal afet gibi nedenlerle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan mültecilere yönelik yasal yükümlülükleri olsa da daha iyi yaşam kurma hayali ile yola çıkan göçmenler için benzer yükümlülükler bulunmuyor. Birçok ülke göçmen kabul ederken başvuranlarda eğitim ve nitelik gibi unsurlar arıyor.