Merdivenaltı üretim ofislere de zehir saçıyor
Ofis mobilya sektörünün marka firmaları, merdiven altı üretimin yaygınlaşmasından yakınıyor
Türkiye ekonomisinin büyümesine paralel artan ve yenilenen işyerlerinde ofis mobilyası ihtiyacı merdivenaltı sağlıksız üretim yapanların iştahını kabartıyor.
Ofis ve çalışma mobilyaları tasarlayan önemli firmalardan Ofis Tekin’in Genel Müdürü Cemal Tekin, yeni iş kurmak, işyerlerini yenilemek isteyenlerin ofis mobilya sektörüne hareket getirdiğini, ancak işi standartlara uygun yapan marka firmaların bu pastadan yeteri kadar pay alamadığını kaydetti.
Tekin, günün önemli bölümünün geçtiği ofislerde kullanılan mobilyanın standartlara uygun olmasının büyük önem taşıdığının altını çizerek, şunları söyledi:
“Mobilyada kullanılan tutkal, vernik, boya maliyette önemli pay tutuyor. Eğer merdivenaltı sağlıksız malzeme ile üretilmişse gelir kapımız olan ofisler zehir saçan mekanlar haline gelebilir. Ne yazık ki bugün çok sayıda ofiste bu tarz malzemeden yapılmış ürünler kullanılıyor. Biraz daha az harcama yapayım mantığı ile hareket ederek merdivenaltı yerlerden sağlıksız ürünler alanlar, çok kısa sürede deforme olabilen ürünlere sahip olmakla kalmıyor, sağlıklarını ciddi risk altına atıyor.”
-Acil önlem bekliyorlar-
Gelişmiş ülkelerde denetimlerin çok sık yapıldığını ve gerekli cezai işlemlerin uygulandığını belirten Tekin, şöyle devam etti:
“Tüketicilerimiz ne yazık ki bilinçli değil, mobilya alırken mutlaka yapım aşamasında kullanılan maddeler sorgulanmalı, üretici firmanın TSE belgesi olup olmadığını da araştırılmalı. Ayrıca mobilya sektöründe uygulanan yüksek vergi oranları da merdivenaltı üretimi ateşliyor. 2020 yılı itibariyle 500 milyar dolarlık bir hacme ulaşması beklenen dünya mobilya pazarından Türkiye’nin payına düşeni alabilmesi için, mevcut sorunlarını çözmesi ve uluslararası rekabet gücünü artırması gerekiyor. Yani sektör çok acil önlem bekliyor.”