Marmara depreminin üzerinden 13 yıl geçti İstanbul hâlâ hazır değil!

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 13 yıl geçti. Gölcük merkezli depremin ardından gözler İstanbul'a çevrilmiş durumda!


Uzmanlar, İstanbul'un her geçen yıl muhtemel büyük depreme daha da yaklaştığı uyarısında bulunurken, megakentin altyapısı ve binaları felakete hazır değil. Hacettepe Üniversitesi Doğal Afetler Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜDAM) Müdürü Prof. Dr. K. Erçin Kasapoğlu, İstanbul depremiyle ilgili uygulamada mesafe alınamadığını ileri sürdü. Geride kalan 13 yılın boşa harcandığını söyleyen Kasapoğlu, İstanbul'da kaçak ve çarpık yapılaşmanın depremden sonra da devam ettiğini kaydetti. 2004'te toplanan Deprem Şûrası'nda alınan kararların hiçbirinin uygulanmadığını dile getiren Kasapoğlu, Ankara ve İzmir'in özel deprem stratejisi ve eylem planının hazırladığını, ancak daha riskli olan İstanbul'un henüz böyle bir planının bile olmadığını iddia etti. Kasapoğlu, "Geçen süre iyi değerlendirilseydi İstanbul depreme büyük ölçüde hazır ve depremle yaşanabilir bir kent haline gelmiş olabilirdi." değerlendirmesini yaptı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ise muhtemel bir İstanbul depreminden sonra meydana gelebilecek ikincil afetlerin de çok önem arz ettiğini, özellikle yangınların büyük tehdit oluşturduğunu aktardı. Tarihte meydana gelen İstanbul depremlerinde yapılan çeşitli organizasyonlarla kentin yeniden imar edilebildiğini ifade eden Oğuz Gündoğdu, eldeki mevcut teknolojik imkanlarla hazırlıkların yapılması gerektiğini aktardı. Bu çalışmaların cesaret işi değil akıl işi olduğunu belirten Doç. Gündoğdu şöyle konuştu: "Deprem olmasa bile yaşlanmış binalarımız var. Deprem bu işte aslında çok masum. Kendimizi bu duruma uygun hale getirmemiz lazım."

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar da depremin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen orta hasarlı bina sorununun devam ettiğini dile getirdi. Bu binaların ağır hasarlı sayılarak derhal yıkılması gerektiğini bildiren Gürpınar, "Yapı stokumuzun iyileşmesi için herhangi bir çalışma yapılmadı. Sakarya'da 25-30 yıllık periyotlar içinde deprem olabiliyor. 13 yılda kaybettiğimiz zamanın hızlı çalışılarak telafi edilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.