Marketler için şok iddia!

Kuyumcular ve benzin istasyonlarından sonra şimdi de marketler mi tefeciliğe başladı? Vatandaş, kredi kartı borcunu ödemek için marketlerin mi kapısını çalıyor? CHP, bu soruları Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yöneltti.

CHP Milletvekili Av. Mahmut Tanal, kuyumcular ve benzin istasyonları gibi işletmelerin vatandaşların borcunu kapattığı ve yüksek faiz oranları ile zor durumdaki vatandaşı borçlandırdığının bilindiğini belirterek son zamanlarda tefecilik furyasına marketlerin de girdiğini ileri sürdü. Tanal, market tefeciliği sistemini şöyle anlattı: "Market, önce vatandaşın söz gelimi 7 bin TL’lik borcunu kapatıp kullanım limiti açıyor. Ardından vatandaş marketten mal almadan almış gibi kartını çektirerek taksitlerle borcunu ödüyor" dedi.

Tanal, bu vahim tablo karşısında gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek Ekonomi Bakanı Zeybekçi ve Maliye Bakanı Şimşek'in yanıtaması istemiyle TBMM'ye iki ayrı soru önergesi verdi.

Tanal'ın, bu şekilde piyasada yaklaşık 2.5 milyar liralık paranın piyasada dolaştığı iddialarını içeren ve Zeybekçi'ye yönelttiği sorular şöyle

1-      Borcunu ödeme zorluğu çeken vatandaşların kredi kartı borçlarını yüzde 10’a varan faizlerle bazı marketlere kapattırdıkları iddiaları doğru mudur?

2-      Bu şekilde yaklaşık 2 Milyar 500 Milyon TL paranın piyasada dolaştığı iddiaları doğru mudur?

3-      Önce kuyumcular ve benzin istasyonlarınn ardından marketlerin halk arasında tefecilik olarak tabir edilen bu işlemlere başvurmasının temel sebepleri nelerdir?

4-      Vatandaşlarımızın bu tarz yerlere başvurarak borç kapatması ve borcu borçla ödemeye çalışmasının nedenleri konusunda Bakanlığınızın herhangi bir tespiti mevcut mudur?

5-      Herhangi bir tespit mevcut ise nasıl bir çözüm önerilmektedir?

"MARKET FİNANS YÖNTEMİ"

Tanal; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yönelttiği diğer sorular ise şöyle:

1-      Borcunu ödeme zorluğu çeken vatandaşların kredi kartı borçlarını yüzde 10’a varan faizlerle bazı marketlere kapattırdıkları iddiaları doğru mudur? Marketlerin bunu yaparken satmadıkları malı satmış gibi gösterdikleri doğru mudur? Bakanlığınızca bu duruma ilişkin herhangi bir tespit olmuş mudur?

2-      “Market Finans” yöntemi de denilen bu yöntem ile vatandaşın zor ekonomik koşullarda yaşadığı mağduriyetlerden istifade eden işletmeler hakkında herhangi bir yasal prosedür işletilmiş midir?