Kredi kartı kullananlar dikkat

Taksit yasağı, Türk halkının ‘pratik’ yöntemleriyle fiilen kalkınca, devlet de yasağı gevşetme kararı aldı. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yasağı esnetecek formüller üzerinde ‘çalışıldığını’ açıkladı

Vatandaşın henüz kazanmadığı parasını taksitli alışverişte harcamasını engellemek, kredi kartı ve tüketici kredisi batağını hafifletmek, ekonomiyi soğutmak amacıyla birbuçuk yıl önce, 1 Şubat 2014’te başlayan taksit yasağı son günlerini yaşıyor. Türk halkının ‘pratik’ yöntemleriyle zaten fiilen sona ermiş olan yasağı ‘esnetme’ çalışmaları son aşamaya geldi. Başbakan Yardımcı Cevdet Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yasağı gevşetecek formüller üzerinde çalıştığını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda soruları yanıtlarken, kredi kartı taksit sınırlamasının gevşetilmesiyle ilgili olarak BDDK’nın ‘iç çalışma’ yaptığını belirterek, “Bu konular Finansal İstikrar Komitesi’ne gelir, burada artı ve eksileri ile değerlendirilir. Şu anda bu konuda verilmiş bir kararımız yok” dedi.

Birbuçuk yıldır uygulamada
Kredi kartına taksit sayısını 9 ile sınırlandıran, bazı ürünlerde taksiti tamamen kaldıran yönetmelik 1 Şubat 2014’te yürürlüğe girmişti. Düzenlemeye göre gıda, yemek, akaryakıt, altın ve cep telefonu alışverişlerinde taksit yasaklanmış, mobilya ve beyaz eşya gibi ürünlerdeyse taksit süresi 9 ayla, tüketici kredisinde vade 36, taşıt kredilerinde de 48 ayla sınırlandırılmıştı.

Yeni taksit yöntemleri!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, taksit yasağı ve sınırlamasına karşı vatandaşın ürettiği yöntemleri şöyle sıralamıştı:
“Taksitleri kontrol altına aldığımızı düşündük ama bu defa kredi kartı kullanmadan başka alanlarda borçlanmalar başladı. Bu çek, senet veya diyelim ki mobilyacı, beyaz eşyacı, kendi taksit yapıyor. Eskiden bunları görerek yönetebiliyordunuz, şu anda yönetiminiz dışına çıkıyor. Bireylerin ne kadar borçlandığı ayrı bir çalışma konusu. Regülatör olarak ne kadar çok bilgiye sahipseniz, yönetimi daha doğru yapabiliyorsunuz.”

‘Maliye’ karşı çıkıyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise hafta içinde, taksitin gevşetilmesi için henüz erken olduğunu belirterek, şunları söylemişti:
“Taksit sınırlaması başarıyla uygulanan makro ihtiyati tedbirlerden biri. Devam etmesi gerekiyor. Henüz gevşemeye alan yok. Krediyi gevşetirseniz çok hızlı büyüme eğilimi olduğunu gördük. Daha ılımlı bir kredi büyümesi ülkenin menfaatinedir” dedi.

Yağmurdan kaçarken...
Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, taksit yasağının yarattığı yeni sorunları şöyle sıraladı:
“Senetle ve yüksek faizle alışveriş yapmak zorunda kalan tüketiciler mağdur oluyor. Kredi kartında banka güvencesi var, senette risk gören satıcılar, riski ürün fiyatına ekliyor. Tüketici senetleri başkalarının eline geçiyor. BDDK, kontrolsüz borçlanmayı engellemek isterken, piyasadaki borçlanma miktarı kontrolsüz kalıyor. Senetle satış yapan birçok firma taksitlerin gecikmesi halinde fahiş faiz tahakkuk ettiriyor.”