Konutta Türkiye cazibesi!

Yabancıların Türkiye gayrimenkul pazarına olan ilgisi her zamankinden daha fazla gibi. Zira yılın ilk dört ayında yabancılara satılan konut adedi önceki senenin aynı dönemine göre %48 artış gösterdi.

İnşaat sektörü, Türk ekonomisinin son 10 yılına tam anlamıyla damga vurdu. Konut, AVM ve ticari binalar hızla inşa edildi. 2002 yılından beri 800 milyar USD seviyesindeki Türk ekonomisinde gayrimenkul sektörünün büyüklüğü Intes verilerine göre gayrisafi yurtiçi hasılanın %30’unu oluşturdu ve yıllık %5 ortalama büyüme kaydetti.

Son bir yılda Türk lirası değerinde yaşanan düşüşler, faiz artışı ve seçim süreci gayrimenkul piyasasını olumsuz yönde etkilemiş gibi görünüyor. TCMB verilerine göre ilk satışlarda geçen yılın ilk dört ayına göre 2014’te %3 seviyesinde bir gerileme gözlemleniyor. İpotekli satışlar ise aynı dönemde %33 daralmış durumda.

Buna karşılık, yabancıların Türkiye’den konut alma isteği artmış vaziyette. 2014’ün ilk dört ayında satılan konut adedi geçen yıl aynı döneme göre %48 artış gösterdi.

Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya vatandaşlarının Alanya, Fethiye, Kemer ya da Bodrum gibi Türkiye’nin sahil beldelerinde gayrimenkul satınaldıkları yıllarca bilinen bir durum. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre sadece Nisan ayında yabancılara satılan konut sayısı bin 554.

Türk gayrimenkul sektörüne ilgi duyanlar arasında Araplar ise önemli bir grup oluşturuyor. Geçen yılın ilk 10 ayında Arap yatırımcılar tarafından 2.697 gayrimenkul satın alındığı istatistikler arasında. Bu dönemde yabancılara gerçekleştirilen satışların 9.284 adet olduğu düşünülürse, pazarın %30’a yakın bir bölümünü oluşturan Arap yatırımcılar gayrimenkul sektörünün önemli müşterileri arasında.
Londra merkezli danışmanlık firması Knight Frank tarafından dönemsel olarak yayınlanan “Küresel Konut Fiyat Endeksi” listesinin 2014 ilk çeyreği sıralamasında Türkiye konut fiyatları artışında dünyada 4’üncü sırada.

İlk üçteki ülkeler sırasıyla Dubai, Çin ve Estonya. Gayrimenkul fiyatlarındaki artış bir bakıma bu sektörün farklı ülkelerideki cazibesini ya da talebi ortaya koyuyor.
Yabancılara ve özellikle Arap yatırımcılara satış sadece Türkiye’ye özgü bir durum değil. Avrupa’nın en prestijli şirketlerinden bazıları ve en pahallı gayrimenkulleri yabancıların ve de özellikle Arap yatırımcıların elinde.Londra ve Paris’in önemli düzeyde yabancı yatırım çektiği Avrupa ticari gayrimenkul pazarı 2013 yılında 154 milyar Euro civarında gerçekleşti.

Asya ve Orta Doğu ülkelerinden yatırımcılar Londra ve Paris gibi Avrupa başkentlerine yüksek sermaye akışı sağlarken alternatif olabilecek şehirleri de yatırım radarları altına almaya başladı. Türkiye’de altyapı, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde doğrudan yabancı yatırımı 2013 yılında 1,5 milyar USD idi. Aslında Türkiye gayrimenkul sektörü daha fazla yabancı yatırım çekebilecek potansiyele sahip. İyi bir strateji ile Avrupa gayrimenkul yatırımlarından bir bölümü buraya yönlendirilebilir.