Konutta elde kalan stok 3-4 yılda eriyebilir!
Yeni konut inşaatı ruhsatı azalınca, 1 milyon 800 bin adet civarındaki konut stokunun üç yılda eriyeceği öngörüldü.
Konuttaki stok sorununa işaret eden Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, stokların erime sürecinde nitelikli konutların öne çıkacağını söyledi.
"Halihazırda piyasada biri bilinçsiz üretilen ve tüketicilerin beklentisine uygun kullanım alanı ve lokasyonu uymayan tamamen sürü psikolojisi ile yapılan projeler ile tüketicinin taleplerine uygun olarak yapılmış nitelikli projeler gibi iki tür proje var. Nitelikli konutlar mevcutta yaşanan fînansal sıkıntılardan etkilendi. Ancak satışları azalarak da olsa devam ediyor. Diğer konutlar ise zaten fînansal sıkıntıdan önce sorun yaşıyordu" diyen Akbalık, "Örneğin bilinçsizce yapılan bu tür tynutlarda 40 metrekare yatak odası yapılmış, salona 25-30 metrekare ayrılmış ki bu tarz projelerin satışında çok sıkıntı yaşanıyor. Ya da bir dönem 1+1'ler çok satıyor diye bu tipte yapıfen çok sayıda projenin satışında zorluklar çok fazla" dedi.
Son 1.5 yıllık dönemde maliyetlerin yüzde 60 arttığını belirten Akbalık, "Gayrimenkul şirketleri bu artışları fiyata yansıtmadı. Böylece mevcut stoklar birer ucuz ürün haline geldi. O yüzden bir fırsat barındırıyor. Sektör de bu yılın eylül ayından itibaren başlayacak olan hareketlilikle birlikte yeniden fiyatlar artmaya başlayacak" diye konuştu.
CANLANMA DOĞRU PROJELERİN SATIŞINA HIZ VERECEK
Dünya gazetesinden Leyla İlhan’ın haberine göre; Türkiye'nin genç nüfusa sahip olması, aile yapısının küçülmesi, yeni evlenenler ve yaşam biçimleri değiştikçe bu taleplerin de her geçen gün değişkenlik gösterdiğini kaydeden Akbalık, "Bu nedenle Türkiye'de yılda 650 bin ile 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor" dedi. Akbalık, canlanmayla birlikte doğru yapılmış projelerin satılacağını kaydetti. Bilinçsiz üretilen konutları defolu olarak tanımlayan Akbalık, bu konut tiplerini atıl olarak değerlendirdi. Dolayısıyla bu yılsonu başlayacak olan ve gelecek iki yılda daha da hareketlenecek satışlarla şu andaki konut stokunun ister 1 milyon ister 2 milyon olsun eriyeceğini aktardı.
Akbalık, şöyle konuştu: "Ayrıca yeni inşaat üretimi de azalıyor. Dolayısıyla üretim azaldığında ve mevcut stoklar talep gördüğünde bu bir şekilde erir."
KAMU FİYAT ERİŞİMİ KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPIYOR
EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik'te alınan konut ruhsatlarının son iki yüda her yıl yüzde 50 azalarak gittiğini aktararak "2018 yılında 2017 yılma göre yüzde 60 oranında sektörde küçülme yaşandı. Şimdi 2019'un ilk çeyrek verilerine baktığımızda ise 2018 yılına göre yüzde 50 küçülme yaşanmış. Yani konut ruhsatları yok denecek azalmış. Bu kadar az üretim varsa hiçbir şey yapılmazsa eldeki stok 3-4 yılda eritilebilir" dedi.