Konutlar enerjiden büyük tasarruf sağlayacak!
FERROLİ Türkiye Genel Müdürü Çetin Çakmakçı, yeni enerji yönetmeliği ile birlikte Türkiye'de enerjiye harcanan paradan büyük tasarruf sağlanacağını söyledi.
Çakmakçı: "Tek başına merkezi sisteme geçmek, enerji tasarrufu yapmak ve tüketim miktarlarını düşürmek için yeterli değil. Yasasının uygulanması ile sistem tipi ne olursa olsun önemli ölçüde tasarruf yapılacağı kesindir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalara göre konutlar ve hizmet binalarında yüzde 30, sanayide yüzde 20 ve ulaşım alanında yüzde 15 oranında enerji tasarrufu yapılması mümkün. Bunun değeri 5 milyar dolar. Yani 4 Keban Barajı" dedi. Çakmakçı, yönetmelikle ilgili şu bilgileri verdi:
"Merkezi sistemle ısıtılan binalarda bireysel (paylaşımlı) ısı ölçüm sistemine geçilmesinden bina yönetim kurulu sorumlu. Yasaya rağmen uygulama yapılmayan binalarda, daire sahipleri bina yönetimi hakkında kanuna muhalefetten suç duyurusunda bulunabilecek. İlk ısıtma döneminde (Kasım 2012) bireysel ısı ölçümü uygulamasına geçilmemesi durumunda; ısı parası ödemek istemeyen daire sakinleri, ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü öne sürüp, paylaşım kanuna uygun yapılana kadar ısı parası ödemeyebilirler.
Böyle bir durumda ısı parası ödemeyen daire sakini kanunen haklı olacağı için, bina yönetimi ilgili daire sahibini icraya veremez veya faiz tahakkuk ettiremez."
Yüzde 71'i bireysel"Türkiye'de doğalgaz kullanarak bireysel ısıtılan daire sayısı 7 milyon 856 bin 711 adet ve merkezi sistemle ısıtılan binalarda bulunan daire sayısı ise 2 milyon 343 bin 128 adettir. Yani daire bazında yüzde 29 merkezi ısıtma, yüzde 71 bireysel ısıtma yapılıyor. Kanunu ile 2000 metrekare üzerinde kullanım alanı olan yapılarda merkezi ısıtma sistemi uygulamasının zorunlu olması ve toplu konut yapımının artması ile merkezi sisteme doğru bir yönelim var gibi görünse de aslında tablo son derece farklı. Bireysel sistem kullanma alışkanlığı ve 2000 metrekare altında halen çok fazla sayıda konut üretiliyor olması nedeni ile bireysel ve merkezi ısıtma pazarlarının büyüme oranlarının kısa vadede çok fazla değişmeyeceğini düşünüyoruz. Bireysel ısıtma sistemi kullananlar kendilerini daha rahat hissetmekte ve bu alışkanlıklarını değiştirmek istememektedirler."
Yoğuşmalı kombiler alınmalı
TÜKETİCİLERE yeni yönetmeliklerle ilgili tavsiyelerde bulunan Çakmakçı, şu noktalara değindi;
Yoğuşmalı kombi gibi daha verimli ısıtma sistemlerini seçin.
Çift camlı ve ısıl geçirgenliği düşük - enerji verimliliği yüksek pencereler kullanın.
Bina dış aydınlatmasında enerji tasarruflu ampuller kullanın.
Apartman merdivenlerinde hareket sensörlü tasarruflu armatürler kullanın.
Güneş veya rüzgar gibi alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya çalışın.
Merkezi ısıtma sistemlerinde otomatik kontrol panelleri kullanın.
Dairenizdeki kapı ve pencerelerdeki hava kaçaklarını azaltın.
Binalarınıza izolasyon yaptırın. Isı yalıtımı ile %50'ye varan enerji tasarrufu sağlanır.
Gün ışığından daha fazla yararlanmaya çalışın ve bunun için gerekli önlemleri alın.
Elektrikli cihazlarınızı bekleme konumunda bırakmayın. Tamamen kapatarak fişini çekin.
Kullandığınız ısıtma/soğutma cihazlarının yıllık bakımlarını yaptırın.
Yönetmelik ne getiriyor
1. Enerji Verimliliği Kanunu 02.05.2012 tarihinde yürürlüğe girdi tüm merkezi sistemle ısınan binalardaki pay ölçer ve kalorimetre takılması zorunludur.
2. Eski binalarda ısı pay ölçer kullanılır. Yeni binalarda, ise kalorimetre kullanımı söz konusudur.
3. Yüzde 70 bireysel olmakla beraber ortak kullanım alanlarının tüketimi, ısı giderinin yüzde 30'u oluşturuyor.
4. 2000 metrekare üzerindeki kapalı alanı olan binalarda kombi kullanımı mümkün olamamaktadır.
5. 10 bin metrekare'nin üzerindeki binalarda otomasyon zorunludur.
6. Kullanım alanı 250 metrekare'den büyük bireysel ısıtma sistemlerine sahip gaz yakıt kullanılan binalarda yoğuşmalı tip ısıtıcı cihazlar kullanılması zorunludur.
9. Binalarda enerji yönetimi ile ilgili faaliyetler, bu çalışmaları yerine getirmekle sorumlu olan ve enerji yöneticisi sertifikasına sahip kişiler tarafından yürütülür.
10. Binada bireysel ısı ölçüm sistemine geçilmesinden bina yönetim kurulu sorumludur.