Konut stoklarının son durumu ne? Eylülde neler olacak?

Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Nüsa Uğur, konut sektörünün içinde bulunduğu durumu ve elde biriken konut stoklarını ele aldı!

Yaz sıcakları fena, Ramazan da var. Acaba sebebi bu mu? Ancak İstanbul'da inşaat kamyon ve araçlarına bakılırsa inşaatlar tüm hızıyla sürüyor. Üstelik doğru dürüst denetlenmeyen bu ağır vasıtalar, hiçbir süre konulmaksızın trafikte ve pek çok kazaya neden oluyor. Şimdi gelelim gayrimenkul piyasasında yaşanan görece durgunluğun sebeplerine. İki sebep öne çıkıyor. -Konut stoklarının taleple olan dengesinin bozuldu. Zaten bu durum bugüne has değil, aylardır söylüyoruz. Yani, talep fazlası arz edilen konut üretimi arasındaki fark konut stoğunu oluşturmakta.

Neden?

-Medyanın "Mütekabiliyet Yasası" diye adlandırdığı yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Yasa'sındaki değişiklikler yapıldı ama uygulamada henüz istenen kıpırdanma yok. Problem nerede? Her iki konuda da iki inşaat firmasının yönetim kurulu başkanlarına görüşlerini sordum.

Konut stokları

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Nisan- Mayıs- Haziran aylarında yakaladıkları satış rakamlarına sıcaklıkların artması ve Ramazan ayı dolayısıyla ulaşamadıkları söyledi. Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da Genelde Haziran ve Temmuz aylarında daireleri teslim ettiklerini, bu yılda tamamladıkları 1300 dairenin anahtarlarını ve tapularını da yine aynı aylarda teslim ettiklerini anlatıyor. Nazmi Durbakayım, dairelerini teslim almaya gelenlerin kimi zaman yanlarında yakınlarını getirdiğini, oluşan sinerjiyle onlara da yeni projelerinden satışlar yaparak sıcak yaz aylarını değerlendirdiklerini ekliyor sözlerine.

Yabancılara mülk satışı

Serdar İnan yabancılara mülk satışı meselesinden dertli. Gayrimenkul almak isteyen kişiler için birçok sorunun hala aşılamadığına dikkat çekiyor. Nazmi Durbakayım ise Fransa, İspanya gibi ülkelerde olduğu gibi, sigorta dâhil olmak üzere tüm alım satım işlemlerini yapacak aracı kurumlara ile ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Sonuçlar:

1-Aslında görünen o ki sıcaklıklar ve Ramazan satışları biraz düşürmüş. Her iki markalı konut üreticisi de Sonbahar'ın gelmesiyle yeniden piyasanın hareketleneceği görüşünde.

2-Bu arada Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun (kentsel dönüşüm yasası) ile ilgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Görünen o ki önümüzdeki günlerde özellikle deprem riski altındaki bölgelerde çalışmalar hızlanacak. Seçilen pilot bölgelerdeki değişimi hep birlikte izleyeceğiz.

3-Konut stoklarının artmasının önüne geçilebilmesi için ön şartlardan biri de müteahhitlerin iyi bir pazar araştırması yapması.

3- Bu arada Ağustos ayı bile birlikte konut kredilerindeki faiz oranlarındaki düşüş, ev sahibi olmak isteyenler için iyi bir fırsat olabilir. Pazar araştırması iyi yapılmış, yenilikçi ve yaratıcı projelere ihtiyacın devam ettiğini söyleyebiliriz.

4- Öyle anlaşılıyor ki artık iki şehir projesi hızlanıyor. Orta vadede bu iki şehir kalabalıktan bunalmış, planlı, düzenli bir yerleşim alanlarında yaşamak isteyenler içinde tercih nedeni olacak.

5-Ve yabancılara mülk satışı hâlâ istenen seviyede değil. Sorunları giderici ve süreci hızlandırıcı düzenlemelerin henüz tamamlanmamış olması bunun en büyük sebebi. Örneğin hâlâ mülk satın almak isteyen yabancıya oturma izni hâlâ yok. Tapu dairesi her defasında askeri yetkililere "filanca arsa ilgili bir sorun var mı?" diye sormakta. Yanıtların  gelmesi ise aylarca  sürmekte. Olması gereken yabancının pasaportuyla gelip mülk satın alması.Kısaca  sorunlar da çözümle de belli.İş süreci işletecek yasal ve pratik adımlar atmaktan geçiyor.