Konut kredisi alacaklara müjde

Kredi maliyetlerindeki düşüş trendinin devam etmesi ve konut kredisi maliyet oranının tek haneyi görmesi bekleniyor.

    Merkez Bankası'nın bankaların ortalama fonlama faizini tek haneli rakamlara indirmesinin ardından kredi maliyetlerinde başlayan düşüş trendinin devam edeceği öngörülüyor.

    Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından Merkez Bankası'nın TL üzerindeki değerlenmeyi engellemek amacıyla faiz koridorunun alt bandı veya politika faizinin indirilmesi yönünde atacağı adımlarla yıllık kredi maliyetlerinin tek haneye inmesi bekleniyor.

    Haziran ayı başında yüzde 10,20 seviyesinde olan fonlama maliyetinin yüzde 5,70 seviyelerine geldiği bugünlerde kredilerin maliyet oranları yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor.

    Yılbaşında yüzde 54,84 seviyesinde olan konut kredileri maliyet oranının, 9 Kasım itibariyle 10,95 seviyesine düştüğü görülüyor. İhtiyaç kredilerinde ise yılbaşında yüzde 74,82 seviyesinde olan oran yüzde 16'ya gerilemiş durumda. Aynı dönemde taşıt kredileri maliyet oranı yüzde 12,47'ye gerilerken, ticari krediler maliyet oranının yüzde 12,81 seviyesine düştüğü göze çarpıyor.

    Düşük faiz ortamına girilmesiyle birlikte aylık aylık 0,79-0,82 arasında seyreden konut kredisi faiz oranlarının yıl sonu itibariyle yüzde 0,75'e ve yıl sonu konut kredisi maliyet oranının yüzde 9 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

    AYLIK KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜZDE 0,75'E GELECEK

    Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, THELİRA'ya yaptığı değerlendirmede, kredi notundaki artış, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme ve Merkez Bankası'nın davranış kalıbına bağlı olarak fonlama maliyetlerinin düşeceğini ve Türkiye'nin risk priminin azalmasıyla kredi maliyetlerine yansıyacağını belirtti.

    Öncelikle konut kredilerine yansıyacağını kaydeden Ateş, aylıkta yüzde 0,75'e gelinmesi durumunda yıllık oranın 9 küsurlar seviyesinde gerçekleşeceğini belirtti. Yıllık tek haneli oranın yalnızca konut kredisinde görülebileceğini kaydeden Ateş, taşıt ve tüketici kredi oranlarında da düşüş olacağını fakat tek hanelere inmesini beklemediğini söyledi.

    ''TÜRKİYE NEGATİF REEL FAİZE HAZIR DEĞİL''

    Bu seviyelerden daha aşağı gelinmesinin beklenmemesi gerektiğini bildiren Ateş, enflasyonun yüzde 6 - 8 bandında seyrettiği bir ülkede mutlaka enflasyon kadar faiz olması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin negatif reel faize hazır olmadığını ifade eden Ateş, negatif reel faizin Türkiye için yanlış olacağının altını çizdi.

    Merkez Bankası'nı izleyeceği politikaya ilişkin bir takım sinyaller verdiğini kaydeden Ateş, özellikle Türk lirası üzerindeki baskıyı kaldırmak, sepet kurun 2,02-2,08 bandında olmasını isteyen bankanın faiz indirme yönünde müdahalede bulunabileceğini söyledi.

    CEREN DİLEKÇİ / THE LİRA -