Konut kredileri yeniden yüzde 1'in üstündü! Ucuz para devri bitti
Konut kredilerinde esen bahar havası yavaş yavaş son buldu. Son 1 ayda kademeli olarak yükselişe geçen konut kredileri psikolojik sınır olan yüzde 1'in üzerine çıktı.
Koronavirüs salgınıyla birlikte duran ekonomiyi canlandırmak için çalışmalara başlayan hükümet, ucuz kredinin tüm kanallarını açtı. Karar'da yer alan habere göre, ağırlıklı olarak kamu bankaları üzerinden gerçekleşen kredi operasyonlarında vatandaşa, konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi oranlarında çok uygun ödeme seçenekleri sağlanıyor. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın hızlı faiz indirimleri ucuz paraya destek verirken artan enflasyon karşında yapılan örtülü faiz artışları kredi kanallarına da yansıdı. Böylece ucuz para dönemi şimdilik sona erdi.
Kamu bankaları tarafından başlatılan avantajlı konut kredisi paketi kapsamında ikinci el konutlar için uygulanan faiz oranı geçtiğimiz aylarda artış yaşandı. 2 Haziran tarihinde başlayan kampanya ile yüzde 0,74 faiz uygulayan kamu bankaları, bu oranı önce yüzde 0,79’a daha sonra da 0,87’ye ulaşmıştı. Ayrıca, konut kredilerinde 12 ay geri ödemesiz uygulamada sıfır konutlar için sona erdi. Sıfır konutlarda kredi faiz oranı ise şu an yüzde 1’in üzerine çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde genel vade sınırını 60 aydan 36 aya düşürüldü. Daha önce 0,89 seviyesine kadar düşen ihtiyaç kredileri, önce 0,99’a ardından bankasına göre değişerek yüzde 2 seviyesine kadar ulaştı.
SINIR 60 AYA ÇIKARILMIŞTI
BDDK daha önce 26 Şubat 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle tüketici kredilerindeki genel vade sınırını 60 aya çıkartmıştı. BDDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22 Kasım 2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684’üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 60 ayı, nihai fatura değeri 120 bin Türk lirası ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 60 ayı, nihai fatura değeri 120 bin Türk lirasının üzerinde olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan krediler ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı, bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı, tablet alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk lirasına kadar olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk lirasının üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında aynı vadeler uygulanır.”