Konut fiyatlarındaki artış yüzde 10'a çıktı!

Karantinada normale dönüş de başladı. Bunların etkisi ile konut satışları haziran ayında 190.012’ye çıkarak patlama yaptı. Son bir yılda konut satışları ilk kez 1.5 milyonu geçti.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde ''Konut satışları 1.5 milyonu devirdi'' konulu yazısını kaleme aldı.

Dün açıklanan Konut Fiyat Endeksi haziranda yüzde 2.6, son bir yılda yüzde 25.7 arttı. Yıllık artışta verinin yayımlandığı 2010 sonrasının en yüksek rakamına ulaşıldı. Aylık artışta ise rekor yüzde 6.6 ile mayıs ayına ait. Böylece mayıs ve haziran aylarında konut fiyatlarındaki artışın toplamı yüzde 9.4’e ulaştı. Yılın ilk yarısında artış da yüzde 17.4 oldu.

Yüzde 25.7 yıllık fiyat artışına Mayıs 2019’dan sonra başladı. O tarihte konut fiyatlarının yıllık artışı yüzde 1.7’ye kadar inmişti.

FAİZ, SATIŞI DA FİYATI DA TETİKLEDİ

-Fiyatları artıran temel etken talep artışı. Onu da tetikleyen düşük faizdi. Kamu bankalarının yüzde 0.64 aylık faizi ve iki yılı ödemesiz bir dönem konulması, kredi kullanarak konut almayı cazipleştirdi.

-Özellikle de faizlerin aylık bazda yüzde 0.90’lı düzeylerden nisan ayında tarihi düşük seviyelere inmesi hazirandan başlayarak konut satışlarını tetikledi. Konut satışları karantinanın da etkisiyle Nisan ayında 42.783 ve Mayıs ayında 50.936 adetle 2013’ten bu yana en düşük seviyeye indi.

SATIŞLAR İLK KEZ 1.5 MİLYONU GEÇTİ

-Haziranda ise hem faiz düşüşleri devreye girdi, hem de kampanyalar. Karantinada normale dönüş de başladı. Bunların etkisi ile konut satışları haziran ayında 190.012’ye çıkarak patlama yaptı.

-Haziranda fiyatlar yüzde 2.6 daha arttı ve yıllık bazda yüzde 25.7’ye ulaştı. Bunun da üzerine temmuz ayı konut satışları 229.357 adetle tüm zamanların en yükseğine çıktı. İpotekli konut satışları da tarihte ilk yüzde 57 oranına çıktı. Son bir yılda konut satışları ilk kez 1.5 milyonu geçti. Temmuz sonu itibariyle son bir yıllık konut satış adedi 1.594.823 oldu.

FIRSAT PENCERESİ KAPANDI
-Ağustos ayıyla faiz oranları yükselmeye başladı ve konut kredileri aylık bazda yüzde 1’in üzerine çıktı. Ucuz krediden kaynaklı fırsat penceresi böylece kapandı. Faizlerin yükselmesiyle ipotekli satışlarda azalma beklenebilir. Buna bağlı olarak fiyat artışının durulacağı tahmin edilebilir.

-Çünkü faizler ile kredili konut satışları arasında yüksek bir korelasyon var. Bunun oranını gayrimenkul araştırma şirketi İGD yüzde 69 olarak buluyor. Bu etki konutları alanlar açısından böyle. Yani düşen faizler alıcıları harekete geçiriyor, yükselen faizler ise caydırıyor.

FAİZLER İLE FİYATLARIN YÜKSEK İLİŞKİSİ

-Faiz oranları ile konut fiyatları arasındaki korelasyon da bir araştırmayı hak ediyor. Yüzde 70 oranı burada da çıkar mı bilemem ama bence faizlerin düzeyi yüksek bir oranda konut fiyatlarını etkiliyor.

-Yoksa konut satışlarının dip yaptığı nisan ve mayıs aylarında fiyatlar neden rekor kırsın ki. Sadece nisan ile mayıs ayındaki fiyat artışlarının toplamı yüzde 8.3’e varıyor. Mart ayını da bu iki aya eklediğimizde konut fiyatlarındaki artış yüzde 9.9’a çıkıyor.

-Mart, nisan ve mayıs salgından dolayı herkesin eve kapandığı aylar. Emlak komisyoncuları bile kepenk kapattı. Zaten aylık satışların dibe vurması buna işaret ediyor.

3 AYDA ZAM

-Fakat konut satıcıları belli ki faizin düşeceğini önceden tahmin etmiş, buna göre pozisyon alanlar olmuş ve işlerin en durgun olduğu aylarda basmışlar zammı. 3 ayda yüzde 10 fiyat artışına ulaşmışlar.

-Sonra da normalleşme başlamış, faizler kamu bankaları aracılığıyla düşürülmüş ve satışlar patlamış. Alıcılar en azından yüzde 10 yükselmiş fiyatlardan konut sahibi olmuşlar. Faiz düşüşü konut piyasasını patlattı ama bunun kaymağını asıl satıcılar yedi.