Konut fiyatlarına gizli zam uygulanıyor
Doların yükselişiyle birlikte, lüks projelerde de fiyatlar artıyor. Yatırımcı ‘bekle-gör' pozisyonunu alırken, firmalar kur sabitleme ya da TL'ye dönüşü tercih etmiyor
Son günlerde tırmanışa geçerek tarihi zirveleri yakalayan doların yükselişiyle birlikte, konut fiyatları da ‘gizli’ bir zamma uğruyor. Özellikle İstanbul’un merkezinde inşa edilen ve yabancı yatırımcıyı da hedefleyen karma projelerde satışlar dolar üzerinden yapılıyor.
Geliştirici firmalar, projeleri için herhangi bir fiyat artışı uygulamasa da, doların yükselişiyle birlikte, konutların fiyatı da yükseliyor. Şehir merkezinde metrekaresi 7 bin dolardan satılan 100 metrekarelik bir projeden 3 Haziran tarihinde konut almak isteyenler 1 milyon 319 bin lira ödüyordu. Dünkü kura göre bu rakam 1 milyon 365 bin liraya çıktı.
İki etkisi olacak
Bu durumun, gayrimenkul sektörüne iki türlü etki yapması bekleniyor. Bunlardan ilki, dolar üzerinden satılan projelerden konut alacakların beklemeye geçmesi. Piyasaların durulmasını bekleyenler, yatırım kararını bir süre erteleyebilir. Ya da geliştirici firmalardan ‘kur sabitleme’ talep edebilir. Yükselişin sektöre ikinci etki ise, elinde dövizi bulunanların, bu yükselişi değerlendirerek Türk Lirası üzerinden satılan projelere yönelmesi olacak.
Tüm bu ihtimallere karşı, gayrimenkul firmaları fiyatlarında kur sabitleme ya da Türk Lirasına dönüş gibi seçenekleri henüz değerlendirmeyip, mevcut fiyatları üzerinden satış yapmaya devam ediyor. Bunun sebebi, kurdaki yükselişin devam etmeyeceği beklentisi. Ancak, kur sabitleme talepleri geri çevrilen bazı müşteriler, firmalar için “tok satıcı” yorumu yapıyor.
Projelerinde dolarla satış yapan sektör temsilcileri kur artışını değerlendirdi. Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “Ekonomik istikrarın bozuluyor olması yönündeki görüşler ile birlikte müşteri güven endeksinde bir düşüş yaşanabilir. Güven endeksindeki düşüşle de yatırımcıların beklemeye geçmeleri ve süreci değerlendirmeleri bekleniyor. Yaz aylarının da gelmesi ile birlikte sürecin bir durgunluk yaratacağını öngörüyoruz” dedi.
Psikolojik etkisi olur
Çağlayan’da Nurol Tower’da dolar üzerinden satış yapan Nurol GYO’nun Genel Müdürü Musa Aykaç, doların yükselmesinin satış hızını etkilemediğini ifade ederek, “Yaklaşık yüzde 5’lik bir oynama oldu. Konut yatırımcısı üzerinde belki psikolojik bir etkisi olabilir. Elinde dövizi olanlar bu durumu fırsat olarak görebilir” diye konuştu.
‘Lüks rezidans ve villa projeleri doları seçiyor'
GENELLİKLE şehir merkezindeki lüks rezidans veya villa projelerinde dolar üzerinden satış yapılıyor. Bunun sebebi hem merkezdeki arsa maliyetlerinin yüksek olması hem de projelerin üst gelir grubuna hitap etmesi. Yabancıyı hedef alan projelerde de dolar tercih ediliyor. İstanbul’da Mecidiyeköy, Çağlayan, Levent, Üsküdar, Bağdat Caddesi gibi merkezi yerlerde ve Zekeriyaköy, Göktürk gibi villa projelerinin yoğun olduğu yerlerde dolar üzerinden
fiyatlandırma yapılıyor.
‘Bekle-gör’ dönemi
İZMİR‘de Ege Perla projesinde dolar üzerinden satış yapan İş GYO’nun Genel Müdürü Turgay Tanes, piyasaların dalgalı olduğu bu dönemde yatırımcının ‘bekle-gör’ durumuna geçtiğini söyledi. Tanes, “Rezidans projelerinin üst gelir grubuna hitap ediyor. Ancak, sektör açısından bakarsak, dalgalanma alıcıları beklemeye alacaktır” dedi.
www.Patronlardunyasi.com