Konut finansmanında katılım bankaları çoştu!

Merkez bankası verilerinden derlenen bilgiye göre; konut finansmanında Mart ayı itibariyle katılım bankalarından kullanılan kredi miktarı 2007 yılına göre yüzde 362 oranında arttı.

Merkez Bankası verilerinden derlenen bilgiye göre 2007 yılında katılım bankaları, 1 milyar 529 milyon liralık konut kredisi kullandırırak toplam konut kredilerden yüzde 4,7'lik pay alırken, 2012 yıl sonuna göre payını yüzde 7,6'ya yükseltti.
2012 yıl sonuna 6 milyar 557 milyon lira düzeyinde konut kredisi kullandıran katılım bankaları, 2013 yılına da artışla başladı. 1 Mart 2013 itibariyle konut finansmanında 7 milyar 71 milyon lira ile katılım bankları, toplam konut kredilerindeki payını yüzde 7,9'a çıkarttı. 2007 yıl sonuna göre katılım banklarının konut kredisindeki artış oranı yüzde 362 oldu.
Mevduat bankalarının konut kredisindeki payı ise 2007 yılında yüzde 95 iken 1 Mart itibariyle bu pay yüzde 92,4'e geriledi.
''Konut kredilerinin GSYH'ya oranının 2015'te yüzde 8'e çıkacağını düşünüyoruz''
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, 2008 yılından bugüne katılım bankalarının topladığı fonlarda önemli derece artış olduğunu belirtti.
Bu artışın her yıl kamu ve özel bankaların artış yüzdesinden daha fazla olduğuna işaret eden Yahşi, ''Katılım bankalarının 2012 yılı sonu itibariyle toplam fon büyüklüğü 48 milyara ulaştı. 2011 yılına oranla yüzde 22'lik bir artış mevcut. Kamu ve özel bankaların artışı ise yüzde 9'da kalmıştır'' dedi.
Katılım bankalarının toplam fon kaynağını murabaha sendikasyon kredisiyle de destekleyerek her geçen gün artırdığına dikkati çeken Yahşi, şöyle konuştu:
''Son yıllarda düşen kar oranları, uzayan vadeler, artan konut talebi ve piyasanın büyümesi sebebiyle 2012 aralık ayına kadar konut finansmanı 6,5 milyar liraya ulaştı. Katılım bankaları ilerleyen dönemde kentsel dönüşüm kapsamında finansman kullandırımı yapacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile kullandırımlar başlayacaktır. Böylelikle kentsel dönüşüm finansmanı hak sahipleri ve 3. kişilere mortgage kapsamında sağlanacaktır. Kentsel dönüşüme konu 14 milyon konutluk pazarında katılım bankaları da yeri alacaktır.''
Konut kredilerinin GSYH'ya oranının 2012 eylül itibariyle İngiltere'de yüzde 88, ABD'de yüzde 71, İspanya'da yüzde 65, Almanya'da yüzde 48, Fransa'da yüzde 38 ve Türkiye'de ise yüzde 6 olduğunu anlatan Yahşi, ''Buradan da görüldüğü üzere Türkiye'de konut kredilerinin gelişme potansiyeli oldukça yüksektir. Ülkemizin 2015 yılı itibariyle bu oranın yüzde 8'e çıkacağını düşünmekteyiz. Böylelikle katılım bankaları konut finansmanında payını alacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.
Yahşi, fon kaynağı artışının devam edeceğini öngörerek, konut finansmanındaki kullandırımda süregelen artış hızının devam edeceğini ifade ederek, ''2013 yılı sonu itibariyle, sektördeki payın yüzde 8'e ve 2018 yılı sonu itibariyle sektördeki payın yüzde 10'a yükseleceğini tahmin ediyoruz'' dedi.
''Kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında bulunmak istiyoruz''
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ise, mevduat bankalarının konut kredilerinin yanında ihtiyaç kredilerine de oldukça yoğunlaştıklarını belirterek, ''Katılım bankaları nakit kredi veremedikleri için bireysel finansman tarafında araç ve gayrimenkul finansmanı alanında daha aktif görülmektedir'' dedi.
Kuveyt Türk olarak geçen yıl konut finansmanında yüzde 30 yakın artış gerçekleştirdiklerini ve bu yıl da  aynı artış oranını muhafaza etmeyi öngördüklerini söyleyen Uyan, şunları kaydetti:
''Özellikle kentsel dönüşüm projelerinin finansmanlarında bulunmak istiyoruz. Ayrıca markalı konut finansmanlarında da son derece aktifiz. Bu tür yeni projelerin finansmanlarında firmalarla ortak çalıştığımız firmaları daha fazla çeşitlendirip artırmayı istiyoruz.''
''Yurt dışı talepler payımızı artırmada etkili olacak''
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, katılım bankaları olarak prensipler gereği reel sektörle daha iç içe olduklarına dikkati çekerek, inşaat sektöründe daha fazla yer aldıklarını söyledi.
Bireysel konut satışlarına da finansman desteği sağladıklarını anlatan Akyüz, '''Konut satışları güvenli bir finansman alanı. Çünkü konutun kendisi teminat. Konut finansmanında batak alacak çok düşük. Bu da bizlerin açısında güvenli bir finansman aracı olarak önemli. Önümüzdeki süreçte bu payı daha da artıracağımızı düşünüyorum. Yurt dışı talepler de bunda etkili olacak. Özellikle işyeri ve daire alımlarının olduğunu biliyoruz. Bunların finansmanında katılım bankaları olarak rol alabileceğimizi düşünüyoruz'' dedi.