Konut alacaklar dikkat! Kandırılıyor olabilirsiniz

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu'ndan konut alacaklara kritik bir uyarı geldi.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, konut sahiplerinin araç park yerini dahi evin metrekaresi gibi ilan ettiğini savunarak, "Diyelim ki aracını park etmek için evin altında 10 metrekare bir yer ayrılmış. Bunu, tüketiciye kullanım alanı olarak bildiriyorlar. Bu konuda tüketiciler çok dikkatli olmalıdır" dedi.
 
Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut satışında metrekare olarak ilan edilen ölçünün içinde merdiven, aydınlık, asansör ve asansör boşlukları ile yangın merdiveni çıkışı, balkon ve duvar kalınlıklarının kullanım alanı gibi ilan edildiğini söyledi.
Tüketicilerin bu durumda 140 metrekarelik ev satın aldığını zannettiğini ancak gerçekte 100-115 metrekare aralığındaki konuta sahip olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, "Tüketicilerin aldatılmaması açısından mutlaka net kullanım alanı da tüketiciye önceden bildirilmelidir" diye konuştu.
Ağaoğlu, bu tür yanıltıcı ilan ve reklamların Tüketiciler Kanunu'nun 16. maddesine aykırı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Şikayet halinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca o ilanlar yasaklanabileceği gibi para cezası da uygulanmaktadır. Bu konuda yanıltıcı ilan ve reklam yapan firmalar bu tanıtımı yerel düzeyde yapmışlarsa 8 bin 788 lira, ülke genelinde olursa 87 bin 915 lira ceza uygulanmaktadır. Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü reklam ve ilanlar yapılamaz. Aksi halinde para cezaları uygulanarak o ilan ve reklamlar yayından kaldırılır, broşürler kaldırttırılır."
 
"Net-brüt aldatmacasına kanmayın"
 
Vatandaşların mimar veya mühendis olmalarını bekleyemeyeceklerini ifade eden Ağaoğlu, kamu otoritesinin getireceği düzenlemeyle mutlaka doğru bilgilendirmenin yapılması gerektiğini söyledi.
Ağaoğlu, varolan boşluktan dolayı "net-brüt aldatmacası" mağduriyeti yaşayan vatandaşların tüketici mahkemelerine başvurarak yanıltıcı ilan ve reklamı da dava dilekçelerine ekleyerek indirim talep edebileceklerine işaret ederek, "Bana 150 metrekare olarak ilan etti ama ev gerçekte 105-110 metrekare' diye indirim talep edenler haklı da bulunabilir. Çünkü Tüketici Kanunu bu tür sıkıntılı ilan ve reklamları yasaklamaktadır" şeklinde konuştu.
 
"Araç park alanları da konut metrekaresine dahil ediliyor"
 
Ev alan vatandaşlardan bugüne kadar birçok şikayet aldıklarına dikkati çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Bir vatandaş kendisine bildirilen metrekarenin çok altında bir konut gösterildiğini, nedenini sorduğumda ise kendisine merdiven boşlukları, aydınlatma aralıkları dışında aracını park edeceği yerin dahi evin metrekaresine dahil edildiğini öğrenmesi üzerine bize şikayette bulundu. Aracını park edeceği yeri dahi evin metrekaresi gibi ilan ediyorlar. Aracını park etmek için evin altında 10 metrekare bir yer ayrılmış. Bunu, tüketiciye kullanım alanı olarak bildiriyorlar. Bu konuda tüketiciler çok dikkatli olmalıdır. Mutlaka satın alma esnasında konutun kullanım alanını öğrenmelidirler."