Kış otellerinde fiyatlar zirvede

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bu kış 5 milyon kişiyi ağırlamaya hazırlanan kış otellerinin kalite, popülerlik ve fiyat açısından Alpler’i yakaladığını söyledi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, kış döneminde ağırlanan turist sayısının geçen kış 4.8 milyon olduğunu, bu rakamın bu kış ise 5 milyonun üzerine çıkacağını söyledi. Ulusoy, Uludağ, Palandöken, Kartepe ve Kartalkaya’nın yeni tesislerle birlikte dünyada isimlerini duyurduklarını vurgularken, “Kış turizmine çok uygun olan Türkiye’de turizmciler el ele verirse dünyadaki kayak merkezlerinin yüzde 83’ünü bünyesinde bulunduran Alpler’deki tesislerle yarışırız” diye konuştu.
TÜRSAB’ın açıkladığı Kış Turizm Raporu’na göre, Türkiye’deki kayak merkezleri kalite, popülerlik ve fiyat açısından Alpler’i yakaladı. Türkiye’de kayak faturası, en popüler destinasyon olan Alpler’deki bazı tesisleri solladı.

Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinde doluluk oranları şimdiden yüzde 90’ları aştı. 26 Ocak’ta başlayacak yarı yıl tatiliyle fiyatların da zirve yapması bekleniyor.
Sömestr tatilinde Uludağ’da kişi başı fiyatlar 500 lirayı bulurken, 5 gecelik tatilin faturası ulaşım hariç 2 bin 500 liraya ulaştı. Avusturya’daki Zell Am See’de 5 gecelik fatura 2 bin 473 TL, Fransa’daki Chamonix’de ise 2 bin 755 TL. Uludağ’daki fiyatlar, Bulgaristan’ın Bansko kayak merkezinin üç katına geliyor. 

Beş gecelik tatil için Kartalkaya’da 3 bin 200, Palandöken’de 2 bin 100, Erciyes’te ise 1529 lirayı gözden çıkarmak gerekirken, Fransa Alpleri’ndeki Meribel’de ise uçakla ulaşım dahil 5 gecelik tatil 4 bin lira. Bir başka deyişle, Türkiye’deki otellerin fiyatlarının Avusturya, Bulgaristan ve İtalya’yı çoktan solladığı görülüyor.

Kış olimpiyatlarına talibiz
2026 Kış Olimpiyatları’na talip olan Türkiye 2015 yılında Kış Turizmi master planı açıklayacak. Buna göre, kış turizmi potansiyeli ve öncelikli alanlar belirlenecek.
Kayak merkezi sayısında Japonya 547 ile dünya lideri. Onu 498 tesisle Almanya, 481 tesisle ABD izliyor. Türkiye’de günübirlik olanlar dahil 51 tesis var. Toplam yatak kapasitesine bakıldığında halihazırda Turizm Bakanlığı belgeli 28 tesiste 9 bin 549 yatak kapasitesi varken, hedef bu rakamı 78 bin 645’e ulaştırmak.