Kira yardımı süreleri doluyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm için verilen kira yardımları yıl sonunda sona eriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında ödenecek kentsel dönüşüm kira yardımları açıklanmıştı. Kira yardımlarının büyük bir kısmı yıl sonunda sona eriyor. Kira yardımları konusu geçen günlerde TBMM gündemine taşındı. Mecliste, 3 bin 600 dairenin ve 10 bini aşkın kişinin kira yardımından yararlanamayacağı iddia edildi.

Dünya Gazetesi'nden Esra Özafrat'ın haberine göre, TBMM meclisinde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, kira yardımları konusunda hükümetin yol haritasını sordu.

Kira fiyatları arttı

Konu ile ilgili konuşan Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi ise devletten kira yardımı alanların büyük kısmının ‘nasıl olsa benim cebimden bir şey çıkmıyor, 800 lira devlet veriyor’ bakış açısıyla kirası yüksek olan konutlarda oturmaya başladığını ve bununda kira fiyatlarını yükselttiğini söyledi. Çelebi, “Geçmişte başlayıp sonuca giden projeler mevcut. Bunun yanında sözleşmesi yapılmış olup, taraflarca anlaşılmış olup, ancak ruhsat aşamasında sıkıntı yaşanan ve yıkımları gerçekleşmiş olan ciddi sayıda site var. Diğer yandan vatandaş sözleşmesini imzalamış, kendi evinde oturuyor. Bunlar da sonraki hamlede evin boşalmasını ve kentsel dönüşümün yapılmasını isteyenler. Kira yardımları bittiği zaman vatandaşın mağduriyeti artacak. Bursa kentsel dönüşümü yaparken daha dikkatli ve insan odaklı olmalıydı. Ancak Bursa’da deyim yerindeyse rantı yüksek olan yerlerde dönüşümler başladı. Özellikle Nilüfer merkezli dönüşümlerde konut sayısının artması, fiyatların yüksek olması, dönüşümü yapan firmanın da çok hızlı daire satışı içerisine girememesi bunların durmasına en büyük sebeptir” şeklinde konuştu.

10 bin kişi mağdur olacak

Kira yardımı alamayan 10 bin kişinin mağdur olacağını söyleyen İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç'ta kira yardımı sorununu kamu, meslek odaları, STK’lar, belediyeler ve bakanlıklar nezdinde anlattıklarını söyledi. Andıç: “Bununla ilgili defalarca belediyelerle de görüştük ancak çözüm üretilemedi. Müteahhitler de havlu atmak üzere. Süre uzadı, imalat girdi maliyetleri yüzde 40-45 mertebesinde arttı, satışlar düştü, bankalar kredileri kapattı. Bugün gelinen durum, mevcut yönetmelikler, kurallar, kaideler çerçevesinde alınmış olan inşaat izinleri ile yapılmıştır ama, tip imar yönetmeliğinin değişmesi ve maliyetlerdeki büyük artışlar nedeniyle bir takım belirsizlikler ortaya çıktı. Konunun çözüm merci belediyelerimizle çabalarımız sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.