Kentsel dönüşümde mağduriyetler engellenecek

Riskli alan ilan edilen bölgede bulunan binasını kendi isteğiyle yıkıp ve rezerv yapı alanı içierisinde oturan vatandaşa, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında yapılan kira yardımı süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği kapsamında değişiklikliğe gitti. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik kapsamında riskli alan ilan edilen yerlerdeki yapısını anlaşarak boşaltanlara verilen kira yardımı süresi 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Bu uygulama kapsamında riskli alan ilan edilen yerlerde dönüşüm projesi tamamlanmadığı için hala evini alamayanların da yararlanması için yürürlük tarihi 1 Ocak 2020 olarak açıklandı.

Özellikle İstanbul'un Gaziosmanpaşa  ilçesi ile Ankara'nun Ulus şehri başta olmak üzere bazı büyük projelerin imar planlarının yargı kararlarıyla durdurulmasına bağlı olarak uzaması nedeniyle vatandaşın konutlarını teslim alma tarihleri de uzadı. Bu nedenle vatandaşın mağdur edilmemesi amacıyla kira yardımı süresinin 3 yıldan 4 yıla çıkarıldığı belirtildi. Projelerin 4 yıla uzamaması için çalışılacağı ancak olağanüstü durumlar için 4 yıl süresinin emniyet sübabı olarak kullanılacağı belirtildi.

RİSKLİ YAPI SAHİBİNE 18 AY

Yönetmelik kapsamunda yapısı riskli olmasına karşın, “riskli alan ilan edilmemiş” yerlerde olanlara verilen 18 aylık kira yardımı süresinde ise bir değişikliğe gidilmedi. Kira yardımı İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de 1.150 lira; diğer illerde ise 715 lirayla 1.85 lira arasında değişiklik gösterdi. Ancak bakanlık, riskli alanlarda kira yardımı miktarını proje bazında özel olarak karar verebiliyor. Yönetmelik kapsamında diğer bir diğer değişiklikle de bazı durumlarda kira yardımlarının 5 ay peşin verilme süresi 12 aya ulaştı. Bu deüzenleme ile Elazığ’daki gibi deprem geçiren kentlerde hem evini hem eşyasını kaybeden vatandaşa bir miktar nefes aldırmak için yapıldığı ifade edildi.

500 METREKARE ALTINA TEMİNAT KALKTI

Parsel sahibinin kendi yapısını inşa ettiği ve toplam inşaat alanı 500 metrekareyi aşmayan, bir bodrum kat ve üzerine en çok iki kattan meydana gelen binalar için yapı maliyetinin yüzde 10’u kadar teminat verme mecburiyeti de kaldırıldı. Buna göre, inşaat tamamlanana kadar üçüncü şahıslara satış yapılamayacak ve tapuya şerh konulacak.