Kentsel dönüşümde devlet teşviği

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği, kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması amacıyla riskli binaların yapı hakkının yüzde 30'a yükseltilmeisini önerdi.

Kentsel dönüşümde teşvik talebi... Türkiye'de başlatılan kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması için mühendislerden teşvik önerisi geldi. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye’de bir süredir yavaşlayan kentsel dönüşüm sürecinin imar hakkı artışı verilerek teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Teşvik vatandaşa yarayacak

Şahin, sürecin hızlanması için çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlara mutlaka yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar yapılaşma hakkı verilmesini talep etti. Star'ın haberine göre; Şahin “15 bin metrekarenin üzeri ada bazındaki kentsel dönüşüme girecek vatandaşlara yüzde 50 yapılaşma hakkı verilip bunun yüzde 20’sinin de kamuya bedelsiz terk olarak alınmalıdır" diyen Şahin, bu sayede vatandaşların önü açılarak kanuna göre sağlam binalarda oturmalarının sağlanabileceğini belirtti.

Yapıların yüzde 75'i riskli

Mevcut yapıların sadece yüzde 25’inin güvenli olduğu düşünüldüğünde, geriye kalan yüzde 75’lik kısmın dönüştürülmesi gereken yapılar olduğunun ortaya çıktığını belirten Şahin, “Dönüştürülmesi gereken yapılardan en az yarısının yerinde dönüşme potansiyeli olduğu düşünülmektedir. Yapı stokunun depreme karşı dayanıklı olması ve yaşam kalitesi yüksek bir çevreye ulaşılması hedefi için vatandaşın kendi iradesiyle ortaya konulan plan hükümleriyle yapısını dönüştürmesi amaçlanmaktadır” dedi.

100 bin bina dönüştü

Kentsel dönüşüm süreci iki koldan ilerliyor. Yapısal dönüşüm ve alansal dönüşüm. Yapısal dönüşüm vatandaşın müracaatı ile yapılıyor. Bugüne kadar yaklaşık 100 bin kentsel dönüşüm yapıldı, yaklaşık 40 bin bina yıkıldı. Alansal dönüşüm ise devlet eliyle yapılıyor. Bu güne kadar Bakanlar Kurulu kararı ile 200 adet riskli alan ilan edildi. Bir o kadar da riskli ilan teklifi yapıldı.