Kentsel dönüşüm projesi panelde tartışıldı!

Yerel Yönetim ve Kentsel Dönüşüm Paneli'nde kentsel dönüşüm projesi masaya yatırıldı


“11. Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası Etkinliği” kapsamında düzenlenen “Yerel Yönetim ve Kentsel Dönüşüm Paneli'ne davetliler yoğun ilgi gösterdi. Panelde sunum yapan uzmanlar, kendilerine yöneltilen soruları büyük bir açıklıkla cevaplayarak Kentsel Dönüşüm sürecinde yapılması gerekenleri dile getirdiler.

 Bağcılar Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen panelin açılışında konuşan Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, Bağcılar'ın İstanbul'un 39 ilçesinin en kalabalık nüfusuna sahip olduğunu belirterek, ilçenin kentsel dönüşümle anılmasının zihinlerde çok şeyler oluşturduğunu belirtti.  1992 yılına kadar tek bir asfalt yolu olan ve imarını da emlakçıların yaptığı ilçenin ortalama parsel genişliğinin de 20 metrekarenin altında olduğunu belirtti.

Kurucu Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık ile Başkan Lokman Çağırıcı'nın yeni projeleri hayata geçirmesi sonucu ilçenin şimdiki görünümüne kavuştuğunu belirten Çakır, şunları söyledi:

“Artık ilçede yaşayan her kesimden insanın ve sivil toplum kuruluşlarının Kentsel Dönüşüm Projesi'ne destek vermesi gerekiyor. Herkes mevcut problemleri görüyor ve çözülmesi için gerekeni yapmaya çalışıyor.”

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da  Kentsel Dönüşüm konusunun şehir hayatında yaşanan zorluklar ve hayat kalitesinin düşmesi sebebiyle gündeme geldiğini vurguladı. Bu çarpık yapılaşmada İstanbul'un ön plana çıktığını da vurgulayan Çağırıcı, “Kentsel Dönüşüm ilk bakışta güvenli binalara kavuşmayı ve muhtemel depremlerde en az zararla çıkmayı hedeflese de çarpık kentleşmeyi önlemek amacıyla yapılıyor. Ancak, bu kapsamda binaları yenileme derdine girmesi gereken insanların sayısal anlamdaki doyumsuzluğu karşımıza çıkıyor.” dedi.

Günümüzde ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını vurgulayan Çağırıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın Bakan Erdoğan Bayraktar öncülüğünde çalışmalar yürüttüğünü de vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bağcılar'da fiziki olarak kat değeri 4,5'larda. İlçemizde insanlarımız 22 kilometre karelik alanın 10 kilometre karesinde yaşıyor. Tahliye alanları ile rezerv alanlarının da olmadığı 750 bin nüfuslu bir Bağcılar'da bu mücadeleyi veriyoruz. Kentsel dönüşüm sadece binaların yıkılıp yerine yeni binaların yapılması anlamına gelmiyor. Mutlaka şehri ruhuyla dönüştürmek ve sosyal donatı alanlarını da birlikte inşa etmek zorundayız.” Çağırıcı, Bağcılar'da 1992'den bu yana kaçak yapılaşmaya izin vermediklerini de sözlerine ekledi.

“Bu gönül vermişliğin neticesidir”

M.Ü Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan ise ilçede kentsel dönüşüm anlamında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, “Bağcılar'ın her projesi ses getiriyor ve ödüller alıyor. Bunlar, Başkan Çağırıcı'dan çalışana kadar belediye ve şehir yönetimine gönül vermişliğin neticesidir.  Bu başarının önünde saygıyla eğilmek lazım” dedi.  

Kentsel Dönüşüm kavramının ülke gündemine son yıllarda girdiğini de ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç ta, bu konunun aynı zamanda sosyolojik, ekonomik ve şehir planlama anlamında önemli olduğunu vurguladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulduğunu ve ardından “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 sayılı Kanun”un çıkarıldığını da kaydeden Koç, çalışmaların bu kapsamda yürütüldüğünü anlattı. Koç, ayrıca ilçede şu an 237 riskli yapı ve 1054 de riskli konut sayısı bulunduğunu sözlerine ekledi. İBB Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla kentsel dönüşümün ivme kazandığını, bakanlık ile yerel yönetimlerin de çalışmalar başlattığını ifade etti. Kentsel dönüşümün bir plan ve disiplin altında yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Atabay, İstanbul'da 150 bin riskli bina bulunduğunu ve 4 milyonluk nüfusun riskli binalarda oturduğunu ifade etti.  Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da ilçesinin 782 bin 899 nüfusa ulaştığını belirterek “4 yıl önce 124 milyon TL borç vardı. Bütün borçlarımızı ödedik. Bütçemizin yüzde 80'nini yatırıma dönüştürüyoruz. Öncelikle çarpık yapılaşmaya dur dedik. Yedi ayrı bölgede 5 bin konut yapmaya başladık.” şeklinde konuştu.

“İngiltere'de 150 yıl önce başladı”

İngiltere'de kentsel dönüşümün 150 yıl önce başladığını kaydeden Londra South Bank Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mike Gibson da, ülkemizde de yaşanan bu süreçte halkın, STK ve muhtarların bu süreçte önemli rol oynadıklarını ifade etti. Dr. Aylin Durmaz ise Bağcılar'ın riskli konutların en kötü durumda olduğu 11 ilçe arasında yer aldığını belirterek,  Onurkent, Barınkent ve Yuvam Sitelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarında yaşanan süreci anlattı.

1999 yılında yaşanan büyük deprem sonrası Kentsel Dönüşüm Projesi'nin gündeme geldiğini  anlatan İstanbul Aydın Üniversitesi  Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yıldız Aksoy da  “Kentsel dönüşüm kent merkezlerinde, ömrünü doldurmuş kesimler ile çöküntü ve ıslah alanlarında uygulandığını kaydetti.

“Tasarımlar iç dünyaya hitap etmeli”

“Daha yaşanabilir bir ilçe oluşturmak” istediklerini ifade eden Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Aydın da, Kentsel Dönüşüm kapsamında halkın bilinçlendirilmesi ve işbirlikçi katılımın sağlanması gerektiğini vurguladı. Bakanlığın, ilçedeki 5 bölgede kentsel dönüşüm alanına izin verdiğini anlatan Aydın,  şunları söyledi:

“Tasarımcılar insanların iç dünyasına hitap etmelidir. Anadolu'da devletin yaptığı afet konutlarında oturan insanlar bir süre sonra bu konutları terk ettiler. Çünkü bu binalar onların sosyo kültürel seviyesine hitap etmiyordu. Bu yüzden riskli olmasına rağmen eski binalara taşındılar. Yeni binalar, orada yaşayan insanlar dikkate alınarak inşa edilmeli” Panelin son oturum başkanlığını yapan televizyon programcısı Ali Çağatay da kentsel dönüşümün Paris'te ve Barselona'da 1850'li yıllarda başladığını belirterek bu kapsamda kentlere uygun binalar inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu konuda internet aracılığıyla başvuran ilçe sakinlerine birer numara verdiklerini de anlatan Aydın, yöneltilen soruları cevapladıklarını söyledi. Aydın, “Halka yüz yüze iletişimdeyiz. İlçe sakinlerini, CD, broşür ve panellerle bilgilendiriyoruz” dedi.

Paneli AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk ile İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Karaoğlan'ın yanı sıra çok sayıda davetli izledi.