Kentsel dönüşüm ile tasarruf hedefi 10 milyar!

çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm ile enerjiye verilen 60 milyar doların 10 milyarından tasarruf edileceğini açıkladı.

Türkiye Kent Kooperatifleri Merkezi Birliğinin (TÜRKKENT) Antalya’daki 25. İlkbahar Semineri’ne katılan Bakan Bayraktar, ortaklık kuruluşu kooperatiflerin "yapı" kavramı nedeniyle bakanlığına bağlı bulunduklarını ancak işin konumu gereği daha doğru olması nedeniyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlanması için çalışma yapıldığını ifade etti.
 
Yapı kooperatiflerinin son 15 yıldır kan kaybettiğine işaret eden Bakan Bayraktar, kooperatifçilikteki amatör ruhun profesyonel ticaret anlayışıyla yürütülmesi ve gelişen zamana göre dizayn edilmesi gerektiğini dile getirdi.       
 
Uzun yıllar bitmeyen kooperatifler olduğunu, kooperatifzedeler ortaya çıktığını anlatan Bakan Bayraktar, bu konulara dikkat etmek ve kooperatifçiliğin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Bayraktar, küçük birikimi bulunan insanların ev sahibi yapılmasının en önemli yolunun kooperatifçilik olduğunu vurguladı.
 
Bakan Bayraktar, TÜRKKENT'in Türkiye'de 250 bine yakın konut üretilmesine katkı sağladığını belirterek, sektörün mutlaka canlanması gerektiğini dile getirdi. Bakan Bayraktar, isim yapmış, markasıyla güvenilirliği olan kooperatifleri içinde barındıran kurumun güçlenerek devam etmesi gerektiğini vurguladı.          
 
"6,5 MİLYON KONUTUN MUTLAKA YENİLENMESİ LAZIM"   
 
Şehirleşme oranının dünya genelinde yüzde 50, Türkiye'de ise yüzde 70'i aştığını anlatan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin sosyalist ülkeler ile sanayileşmesini çabuk tamamlayan Avrupa ülkelerinin arasında kaldığını, bu nedenle şehirleşmenin sağlıklı olmadığını kaydetti.
 
Türkiye'de 20 milyon konut stoğunun bulunduğuna dikkati çeken Bakan Bayraktar, "Bu konutların yarısı mühendislik hizmeti almamış ve imar planı, şehircilik anlayışı, bilimsellikten uzak binalardan oluşuyor. Deprem fay aksında bulunan 6,5 milyon konutun mutlaka yenilenmesi lazım. Esas ciddi işimiz bu. Kooperatiflerin burada ciddi görev ve sorumluluk alması lazım. Ben sektörün içinden gelmiş, kürekle harç karmış, tuğla örmüş birisiyim. Bu iş için kendimi parçalıyorum" diye konuştu.
 
Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm için ortamı hazırlayacaklarını, belediye ve özel sektörü tetikleyeceklerine ifade ederek, şöyle devam etti: "Türkiye'de 80 bin kooperatiften 25 bininin sağlam olduğunu düşünürsek, bu kooperatifler yeniden yapılanmada büyük fayda sağlar. Bakkal Ahmet'e, Mehmet'e olduğundan daha fazla gelecek nesillere borcumuz var. Türkiye bir istikrar, kalkınma, gelişme mücadelesi veriyor. Toprağın, derelerin, denizlerin kirlenmemesi, bitkilerin korunması konularının şehircilikle beraber olması gerekiyor. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Tüm aktörlerin de bu işe kendisini vermesi gerekiyor."
 
"ENERJİYE VERDİĞİMİZ 60 MİLYAR DOLARIN 10 MİLYARINDAN TASARRUF EDECEĞİZ"
 
Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün devrim niteliğinde bir çalışma olduğunu kaydederek, "Başımızda PKK belası var. Onun için Türkiye bir mücadele veriyor. 'Barış, kardeşlik, açılım' diyoruz. Baharla umarım kalıcı bir barış gelir. Türkiye'de bu konudan sonraki en önemli sorun kentsel dönüşümdür. Enerjisini güneşten, rüzgardan sağlayan, modern hayattan yararlanan, çocukların parkta oynadıkları, yaşlıların bahçesinde dinleneceği, komşuluk ilişkilerini ve aile yapısını koruyacak binalar yapmamız lazım. Bunu içselleştirebilirsek, vatandaştan gelen talebi artırırsak bunun arkası gelir" dedi.
 
2B'den gelen paranın yüzde 90'ının kentsel dönüşüm için kullanılacağının söylendiğini ancak başka işler çıktığı için paranın verilmediğini anlatan Bakan Bayraktar, şunları söyledi: "Yine de bu parayı bulacağız. Esas olan mekanizmaları geliştirmek. Bu işin siyaseti olmaz. Bu, siyaset dışı ve üstü bir iştir. Bu işi vatan eksenli götürmemiz lazım. Rant bunun neresinde. Biz kendimiz yapmıyoruz. Vatandaşa 'yerini müteahhide ver, yaptır' diyoruz. Müteahhide verilirse taşınma masraflarını, 18 ay kirasını biz vereceğiz. Böyleyse biz sadece vatandaşın gönüllüğünü yakalayalım. Belediyeler ve vatandaşlar bütünleşip talebi artıralım. Bu talep doğrultusunda işleri yürütmek için genel ortamı oluşturalım. Türkiye, kentsel dönüşümde ilk 2 senede başarılı olamazsa arkası gelmez. İlk 2 senede milleti güvendirmemiz lazım. Ülkemiz salaş, kaçak yapılardan kurtulacak. Enerjiye verdiğimiz 60 milyar doların 10 milyarından tasarruf edeceğiz"
 
Bakan Bayraktar, zor ve uzun soluklu bir iş olan kentsel dönüşümün kaçınılmaz hele geldiğine dikkati çekti. Dünyadaki metropol şehirlerin etrafında lüks, bahçeli evlerin bulunduğu banliyöler olduğunu anlatan Bakan Bayraktar, Türkiye'deki şehirlerin etrafında ise gecekondular olduğunu kaydetti. Bakan Bayraktar, kaçak yapı bölgelerinde kanunsuz olayların daha fazla yaşandığına işaret etti.
 
Türkiye'deki 50 bin binanın yıkımına başladıklarını, 400 kuruluşa riskli bina tespit etmeleri için lisans verdiklerini belirten Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasının getirdiği imkanlardan mutlaka faydalanılması gerektiğine dikkati çekti. Bakan Bayraktar, gelecekte kentsel dönüşüm sorununu çözmüş, altyapısı düzgün marka şehirler oluşturulacağını iade etti.