Kasaplar isyanda: Ette devlet eliyle rekabet

Piyasada ett fiyatlarında yaşanan yükseliş ertesi, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) fiyatları düşürmesi ve AB’den sıfır gümrükle et ithal etmeye hazırlanması kasapları kızdırdı.

Et ve Süt Kurumu’yla rekabet edemediklerini söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Devlet eliyle haksız rekabet oluşturuluyor. Gümrüksüz veya ucuz et alıp halka satacaksınız. O zaman biz de anahtarlarımızı Başbakanlığa bırakalım” dedi. Son dönemde et fiyatlarındaki artış sonrası, karkas et ithalatı için ihaleler açan Et ve Süt Kurumu, önceki gün de satış fiyatlarını yüzde 5 düşürdü. Böylece ESK’nın fiyatlarındaki indirim oranı yüzde 30’a yaklaştı. Önümüzdeki günlerde ise Avrupa Birliği’ne gümrük birliği kapsamında taahhüt edilen 19 bin ton etin Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor. Böylece Türkiye uzun yıllardır AB’ye yerine getirmediği taahhüdü yerine getirmiş hem de ülkeye ucuz et girişi yapılmış olacak. AB’den yapılacak et ithalatının 19 bin tonla sınırlı kalmayabileceği yorumları da yapılıyor.

Kurumun mağazalarında piyasanın çok altında rakamlarla ürünlerin satışa sunulması ise 25 bin üyesi bulunan Kasaplar Federasyonu’nun tepkisini çekiyor. Federasyon Başkanı Fazlı Yalçındağ yaşananların “devlet eliyle haksız rekabet oluşturulması” olduğunu savundu. Yalçındağ, şu açıklamalarda bulundu: “Siz sıfır gümrükle ithalat yapacaksınız ve bunu halka satacaksınız. Geçmişte de söyledik, ‘Et ve Süt Kurumu’nun ürünlerini biz satabiliriz’ dedik, reyonlarımızın bir kısmını nasıl paketlenmiş tavuk ürünlerine ayırdıysak bir kısmını da ESK’nın ürünlerini ayırabilirdik. Ama bunu tercih etmediler. Böyle amatör politikalardan profesyonel bir sonuç çıkmaz.

Bize kayıtlı 25 bin kasap var. Bir o kadar da şirket olup ticaret odalarına kayıtlı kasap var. Toplam 50 bin kasaptan bahsediyoruz. Biz ESK kurulurken sektöre faydalı olur diye düşünmüştük. Ama bizimle haksız rekabet yapacağı aklımıza gelmemiştik. 12-13 liraya aldığı eti doğrudan vatandaşa satan bir yapıyla Vehbi Koç mezardan çıkıp gelse, o bile rekabet edemez. Biz devletten zararımızı almıyoruz, sattığımızın karşılığında elde ettiğimiz parayla evimizi geçindiriyoruz. Bunun dikkate alınmasını istiyoruz. Zaten sorunun geneline baktığınızda da mağazalarda bir miktar ucuz et vermeyle sorun çözülemez. Önemli olan üretimin tüketimi karşılama noktasına gelmesidir.”