Kanal İstanbul'un güzergâh belirsizliği spekülatörleri zengin ediyor!

Başbakan'ın çılgın projesi Kanal İstanbul için her kurum ayrı ayrı güzergâhlar açıklayınca bölgede arsa fiyatları bir aşağı bir yukarı dalgalanıyor. Henüz proje yok ama spekülatörler köşeyi döndü </div


Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Çılgın Proje olarak açıkladığı Kanal İstanbul'un tam olarak güzergâhının belli olmaması gayrimenkul spekülatörlerine yaradı. Hayali olarak belirlenen kanal güzergâhları İstanbul'un kuzey bölgelerinde arazi fiyatlarını 5 ile 10 kat artırdı. Bu konuda büyük beklentiler içinde olan Çatalca'da yüzde 157, Silivri'de yüzde 72 oranında artan fiyatlarda satışlar yapıldı. Bu belirsizlik nedeniyle yatırım amaçlı büyük arazi alanları satın alan müteahhitlerin de ciddi bir şekilde zarar ettiği belirtiliyor. Kanal İstanbul, üçüncü havalimanı ve üçüncü köprü projelerinin geçeceği alanlarda araştırma yapan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, projenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da bilinmediğini bunun da rant ve vurgun yapan spekülatörlere yol açtığını söyleyerek, şunları dedi: “Buna engel olmak için hükümetin ve savcılığın bu konuya el koyarak spekülasyon yapan kişi ve örgütlerin cezalandırılması faydalı olacaktır. Böyle giderse yeni mağdurlar olmaya devam edecek.”
 
Açıklama karmaşası
 
Kanal İstanbul ile ilgili yapılan güzergâh spekülasyonlarıyla ilgili araştırma yapan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel ekibiyle beraber güzergâhların geçeceği yerlerde incelemelerde bulundu. “Kanal İstanbul'u spekülatif kazanç için kullanmanın önüne geçilmeli” diyen Yüksel, arazi fiyatlarını artırmak için yapılanları şöyle anlattı:
 
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Kanal İstanbul'un yerini Karaburun, Arnavutköy, Sazlıdere hattından Küçükmece'ye iniyor şeklinde açıkladı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün basında çıkan haberlerine göre ise Kanal İstanbul projesinin güzergâhı Durusu bölgesinden başlıyor, Yassıören'den Kavaklı'ya iniyor. Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü olarak bu iki kanal ihtimalini düşünerek ekibimizle alanı yeniden gezdik. Oradaki ilgililer ve hak sahipleri şaşırmış durumda. Ancak biz Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu güzergâhı açıklamaya yetkili olmadığını düşünüyoruz. Zira yapılacak olan bir kanal olup, bu kanal güzergâhını Ulaştırma Bakanlığı'nın açıklaması gerekir.
 
Yatırımcı mağdur oluyor
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planları yapıyor, ama yatırım Ulaştırma Bakanlığı'nın, üçüncü köprü ise Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün. Yetkili kurum dışında yapılan açıklamaların arsa spekülasyonunu artıracağını düşünüyoruz. Bu sakıncalıdır. Daha önce de Mart 2013'te gazete ve televizyonlarda ‘Kanal İstanbul'un yeri netleşti, Kanal İstanbul Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy hattından geçecek Sazlıdere Barajı devre dışı kalacak, Kanal, üçüncü havalimanı yanından geçecek' şeklinde haberler çıkmıştı. Bu haberleri resmî makamlar da yalanlamadı. Şubat 2013'de İstanbul Metropolitan Planlama kaynaklı açıklamalarda ise Kanal'ın Selimpaşa -İnceiz-Gökçeali- Kızılcaali-Çanakça-Dağyelice Karacaköy hattından geçeceği basına sızdırıldı. Her açıklamanın ardından yoğun şekilde bölgede arazi satışları yaşandı. Bu bölgede yerli yabancı birçok yatırımcı mağdur edildi. Böyle giderse yeni mağdurlar olmaya devam edecek.”
 
KANAL NEREDE
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 seçimleri öncesinde “Çılgın Proje” olarak açıkladığı Kanal İstanbul'un bugüne kadar nerede yapılacağı açıklanmadı ama muhtelif yer isimleri yazılıp çiziliyor.
 
Kanal İstanbul çevre felaketine neden olur
 
Kanal İstanbul, üçüncü havalimanı ve köprü projeleri Trakya yeraltı sularını ve su dengesini bozacağı yönünde ciddi itirazlar var. Avukat Yüksel'e göre kanalın, bu itirazları teknik olarak giderecek ve coğrafi olarak da en az zarar verecek bölgedeh geçmesi gerekiyor: “Fakat köprü ve Kanal'ın nereden geçeceği hâlâ belli değil. İstanbul Valiliği ve Büyükşehir'e bu konuda bir plan ya da detay gelmiş değil. Sadece Büyükşehir'e, ‘şu şu koordinatlar arasında imar izni yetkisi Çevre ve Şehircilik bakanlığına geçmiştir' şeklinde bir yazı yazılmış. Bu da belirsizliğe, spekülatif söylentilerle ya da haberlerle haksız ranta yol açıyor. Bunun bir an önce belli olması gerekir.”
 
İBB de nerede olduğunu bilmiyor
 
Projenin sahibi bakanlığın projenin nereden geçeceğini Büyükşehir Belediyesi'ne bile bildirmediğini vurgulayan Avukat Ali Yüksel, şöyle devam etti: “Bu durum kötü niyetli spekülatörlerin örgütlü olarak bir bölgeyi kanal yerine yakın gösterip fiyatları artırması ve oradan büyük vurgun ve rant elde etmesine yol açıyor. Buna engel olmak için hükümet ve savcılığın bu konuya el koyarak, spekülasyon yapan kişi ve örgütlerin cezalandırılması faydalı olacaktır. Borsada en ufak bir dedikodu veya spekülasyon soruşturulurken, İstanbul'un en büyük servetini oluşturan gayrimenkul piyasasında bu şekilde spekülasyon yapmak suç olarak görülüp cezalandırılmalı. Türk Ceza Kanunu'nun 237. maddesine göre, yalan haber veya hileli yollarla fiyatları artıran kişiler iki yıla kadar cezalandırılır. Eğer bu kişiler kamu görevlisi iseler ayrıca cezalandırılırlar.”
 
Hüseyin İstemil/Taraf