Kamu hizmet binalarına yapılan kira ödemeleri arttı

Kamunun taşıt ve kira hacamalarındaki artış sürüyor. Bu yılın ilk 5 ayında hizmet binalarına yapılan kira ödemeleri yüzde 43 artış gösterdi.

Başbakan Binali Yıldırım bayram öncesi yatırım ve üretim paketini açıklarken çalışanların ücretleri ile yatırımlar hariç kamuda tasarruf seferberliğinin başlatılacağını söylemişti.

Son yıllarda kamunun taşıt ve hizmet binası kiralamaları için yaptığı harcamalardaki artış trendi ise hızlanarak sürüyor. Bu yılın ilk 5 ayında kamunun hizmet binalarına yaptığı kira ödemeleri yüzde 43 artarken, taşıt kiralamalarına yapılan ödemeler de yüzde 19 oranında artış gösterdi. Hizmet binası yapımı için müteahhitlere yapılan ödemeler ise beş aylık dönemde 2.2 milyar lirayı buldu.

Binalara 248 milyon

Son yıllarda kamunun hizmet binaları için yaptığı kira harcamaları dikkat çekti. Geçen yıl yılın ilk beş aylık döneminde 172.8 milyon liralık harcama yapılırken, bu yıl mayıs sonu itibariyle yapılan harcama yüzde 43 artışla 248 milyon lirayı buldu.

Geçen yıl mayıs ayında hizmet binalarına yapılan kiralama bedeli 35.6 milyon lirayken, bu yıl mayısta 50.5 milyon liraya yükseldi. Taşıt kiralamaları için ise geçen yıl beş ayda 172.6 milyon liralık ödeme yapılırken, bu yıl yüzde 19 artışla 205 milyon liralık harcama gerçekleşti. Geçen yıl mayısta 45.6 milyon liralık ödeme yapılırken, bu yıl mayısta 48.2 milyon lira ödendi. Hizmet binası yapımı için müteahhitlere yapılan ödemeler geçen yılla aynı düzeyde gerçekleşti. Geçen yıl mayıs sonu itibariyle hizmet binası yapımı için 2 milyar 184 milyon liralık harcama yapılmıştı, bu yıl da mayıs sonu itibariyle 2 milyar 213 milyon lira oldu.

Komisyon kuruldu

Bir süre önce hizmet binalarının kiralamalarına standart getirilmesi için çalışma başlatılmıştı. Maliye, Kalkınma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üçlü bir komisyon kurdu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz mart ayında üçlü komisyonun binaların oda büyüklüğü, ortak alan büyüklüklerine yönelik çalışma yapılacağını belirterek, “Taşınmazın üzerinde bulunduğu alanın büyüklüğüne bakacağız. Çünkü her ilave gereksiz metrekare, su, elektrik gideri ve güvenlik hizmet gideri demek. Çalışmayı bir noktaya getirince bir Başbakanlık Genelgesi ya da tebliğ haline getireceğiz. Orta vadedeki amacımız şu, bu binaları kiralamayı bırakıp bütün kamu hizmet binalarını Ankara’da daha düşük maliyetli lokasyonlarda yerleştirecek, kendimizin yapacağı projeler gerçekleştireceğiz” diye konuşmuştu. Ancak konuya ilişkin henüz bir düzenleme çıkmadı.

Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesi artırıldı

Cumhurbaşkanlığı’nın 2016 yılı ödenek toplamı 712.8 milyon liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı’na bu yılın başında verilen bütçe başlangıç ödeneği 434 milyon liraydı.

Bütçe yapılırken kamu kurum ve kuruluşlarının yıl içinde ne kadar harcama yapacakları belirleniyor ve buna göre başlangıç ödeneği veriliyor. Daha sonra yıl içinde ödenekler revize edilebiliyor. Cumhurbaşkanlığına geçen yıl da başlangıç ödeneği olarak 397 milyon lira ödenek verilmiş daha sonra 543 milyon liraya yükseltilmişti. Ödenek artışı genellikle Milli Savunma Bakanlığı için yapılıyor. Kullanamadığı ödenekler ertesi yıla aktarılıyor. Milli Savunma Bakanlığı’nın bu yıl başlangıç ödeneği 26.4 milyar lira olarak belirlenirken, toplam ödeneği 37.4 milyar lira. İçişleri Bakanlığı’nın da başlangıç ödeneği 4.8 milyar lirayken, toplam ödeneği 10.1 milyar lira.

Hürriyet