Kadıköy Belediyesi Taşyapı'ya 130 milyon lira ödeyecek

Taşyapı, yaklaşık 6 yıl önce Kadıköy Belediyesi'ne açtığı davayı kazanarak faiziyle birlikte 130 milyon lira almaya hak kazandı...

Yıllardır süren hukuk mücadelesi sona erdi. İnşaat şirketi Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını kazandı. Belediyenin kendilerine yaklaşık 102 milyon lira tazminat yaklaşık 30 milyon lira da gecikme faizi ödeyeceğini belirten Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, “Four Winds konut projemiz için belediye 10 yıldır bizi zorluyor. Gerekçesiz ruhsat vermedi, kamyonları şantiyeme çekip iş yaptırmadı. Bu nedenle işler 5-6 yıl gecikti. İnşaat maliyetim arttı, bankalara faiz ödedim. Bu haksızlığa dava açtım ve kazandım” dedi.

Kadıköy’de inşa edilen konut projesi ‘Four Winds’ ile ilgili örneğine az rastlanır bir karar çıktı. Proje müteahhidi Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne ‘işimi kasıtlı olarak engelledi ve maddi zarar uğradım’ gerekçesi ile dava açtı. Önceki gün 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde şirket lehine karar çıktı. Kararda Kadıköy Belediyesi’nin 101 milyon 859 bin lira tazminatı dava tarihinden itibaren işletilecek faizi ile şirkete ödemesine karar verildi. Faizin de 30 milyon lirayı bulması bekleniyor.

Söz konusu proje için çalışmalara 10 yıl önce başladıklarını belirten Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı,  “Hukuki bir gerekçe, yasal bir dayanak, mahkeme kararı olmadığı halde belediye işin her aşamasında bizi engelledi. İnşaatın giriş çıkışına kamyonlarını dizdi, etrafa zabıta memurlarını koydu. Şantiyeme giriş çıkışı engellediler. Mahkeme tespiti sonrası o kamyonlar çekildi. Benim işim belediyenin keyfi hareketleri nedeniyle 5-6 yıl gecikti. Bu süreçte inşaat maliyetleri arttı, bankalara faiz ödedim ve zarara girdi. Bu zarar için de dava açtık ve kazandım” dedi.

Söz konusu projede kamu ortaklığı olduğuna da dikkat çeken Turanlı, “Ben bu işi 2004 yılında aldım. Arsa sahibi olan Maliye ile ile kat karşılığı anlaşma yaptım. Payım da yüzde 40.  Sonra kamu kendi payına düşen evleri sattı. Belediye beni ruhsat için 5 yıl süründürdü. Bu süreçte bir yandan kamu ‘Bu işi bitir’ diyor, bir yandan belediye ‘Sana bu işi yaptırmam’ diyor. Benim böyle 22 yatırımım engellendi. Bu tazminat kararı tüm siyasetçilere, bürokratlara örnek olsun. Bu paralar milletin cebinden çıkacak. Devleti yönetenler kendi hırsları ile hareket ediyor ve olan yine millete oluyor. Bu para halkın cebinden çıkacak. Benim maddi tazminatım ödenecek, manevi tazminatım ret edildi. Onunla ilgili mücadeleme de devam edeceğim” diye konuştu.

MAHKEME kararını hukuk dışı olarak yorumlayan ve itiraz edeceklerini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Yaşadıklarımız tam bir akıl tutulması. Kamuyu baskı altına almaya çalışıyorlar. 100 milyon tazminat ne demek. Tüm projenin maliyeti anca bu kadar eder. Hem o ucubeleri yapacaklar hem de zarara uğradım diyecek. Bir defa söz konusu projede fazla inşaat var. Proje ihale edildikten sonra tadilat yapıldı ve ayrıcalıklı bir imar kullanıldı. Şirket yasal olarak belediyeye iskan için başvurmalı. Bizi es geçip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gittiler. Bunun için bizim açtığımız dava da sürüyor. İnşaatı engellediler iddiaları gerçek değil.

Engel olunsa o iş bitmezdi. Şirket zarar uğradım diyor ancak tüm Kadıköylüler bu proje ve yarattığı yoğunluktan şikayetçi. Kadıköylünün zararını kim ödeyecek” dedi.Mahkemece hükmedilen tazminat miktarının tahkikat aşamasında mahkemece alınan bilirkişi raporlarında belirtilmeyen bir miktar olduğunu belirten Nuhoğlu şunları söyledi:  “Mahkeme kararı sanki önceden biliniyormuş gibi daha önce raporlarda belirtilmeyen miktar üzerinden harç yatırılmak suretiyle Taşyapı tarafından davada talep edilen miktar arttırıldı. Söz konusu karar kaçak inşaatın finansman maliyetini kamuya ve Kadıköy halkına yükleyen hukuka ve hakkaniyete aykırı bir karar.” 
Gülistan Alagöz/Hürriyet