Kabe manzaralı 50 bin euroluk rezidans!

Hac farizası için kutsal topraklara gelen bazı hacı adayları, Kabe manzaralı rezidanslarda 15 bin ila 50 bin euro ödeyerek konaklıyor.

Hac farizası için kutsal topraklara gelen hacı adaylarının bir kısmı, Kabe manzaralı rezidanslarda kalıyor. 10-15 gün süren turlara Türkiye'den aralarında sporcu, siyasetçi ve iş adamlarının da bulunduğu hacı adayları katılabiliyor. Konakladıkları otel ve sunulan imkanlara göre 15 bin ile 50 bin euro arasında ödeme yapıyor.

Merkezi İstanbul'da bulunan bir tur şirketi Umre için yılda 10 bin, hac için ise sadece 80 kontenjan ayırıyor. Hac seminerlerini Sait Halim Paşa Yalısı'nda yapan tur şirketi, hacı adaylarının Suudi arabistan'a ulaşımını hava yoluyla sağlıyor. Bazıları ise özel uçaklarıyla geliyor. Havaalanından karşılanıp, Kabe yakınlarındaki lüks otellere ulaştırılan hacı adayları, görevliler eşliğinde umre tavafı ve sa'y yapıyor. Arafat vakfesi için klimalı özel çadırlar kuran şirket, her bir hacı adayı için Suudili yetkililere 2 bin euro ödüyor. Bazı aileler, rezidanslarda bayram sonrasına kadar kalabiliyor.

"Hac ve umre döneminde dolup taşıyor"

Mekke'deki Reyhan Otel Genel Müdürü Bessam Hanfar, 2009 hac ve umre döneminde hizmete açılan otellerinde 480 yatak kapasitesi bulunduğunu, odaların bir kısmının Kabe-i Muazzama'yı gördüğünü bildirdi. Otelin konumu nedeniyle ilgi gördüğünü ifade eden Hanfar, "Otelimiz hac ve umre dönemlerinde daima dolup taşıyor. Özellikle Türkiye'den gelen hacılara daha fazla önem veriyoruz" diye konuştu.

Tur şirketinin Genel Müdürü Erkan Aydın ise müşteri kitlelerinin biraz farklı olduğunu, üst sınıfa hitap ettiklerini söyledi. Bu şekilde yerine getirilmeye çalışılan ibadet "Lüks hac" denildiğini ancak haccın lüksünün takvada gizli olduğunu anlatan Aydın, konuklarını Kabe'nin karşısında yer alan Suudi Arabistan'ın en lüks otellerinde ağırladıklarını belirtti. Bütün odaların suit ve kabe manzaralı olduğunu ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

"Haccın ruhunu aşan lükse karşıyız ama en iyi koşulları sağlamaya çalışıyoruz. Hac, sembollerden oluşan bir ibadet olduğu için buraya kaç para verirseniz verin gelen insanlar sadece semboller görürler. Bizim yaptığımız şey sembollerin manalarını en bariz şekilde yaşatmak. Umre döneminde 10 bin, hacda sadece 80 kişilik kontenjan ayırıyoruz. Biz butik hac yaptıyoruz."