İzmir'i çamur seli vurabilir o yerlere ev yapmayın! Bilim insanı uyardı
İzmir'de yaşanan depremin ardından çamur seli tehlikesi ortaya çıktı. Aralık ayında Urla, Çeşme ve Karaburun'da yaşanan yüksek yağışların gelecekte İzmir'in büyük bölümünde görülebileceği belirtilerek uyarı yapıldı: "Çamur seli gelir"
Toprak bilimci ve orman mühendisi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, İzmir'de yapılaşmaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kantarcı, belirli yerlere dikkat çekti ve o bölgelere konut yapılırsa sel felaketi yaşanabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Doğan Kantarcı deprem, sel felaketleriyle sarsılan İzmir ve çevresineyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; toprak bilimci ve orman mühendisi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, ‘Bornova Ağaçlandırması ve İzmir Çevresinde Yeşil Kuşağın Önemi’ başlıklı ekolojik değerlendirmesinde İzmir’de 12, 13, 14 Aralık’ta Urla, Çeşme ve Karaburun üçgeninde yaşanan yüksek yağışların gelecekte Yamanlar Dağı, Laka Deresi ve Bornova’da görülebileceğini belirtti.
1995’teki Yamanlar selinden sonra Laka Deresi havzasının yeşil kuşak kapsamına alınıp, erozyon kontrolü, sel önleme ve ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını dile getiren Kantarcı, çalışmasında, Laka Deresi havzasında 450 hektarlık alanın yapılaşmaya açılarak betonlaştırılması durumunda olası yüksek yağış sonrası sel felaketi yaşanabileceğine dikkat çekti.
ÇAMUR SELİ GELİR
Kantarcı, iki olasılığı şu şekilde açıkladı:
“Yüksek miktardaki bu su, beton ve asfalt kaplama ile çatı alanına düşerek yüzeysel akışa geçecektir. Burada iki ihtimal vardır. Birincisi betonlaştırılan 450 hektar alandan gelen su kütlesi aşağıda Bornova yerleşiminde sel halinde sokakları kaplayacak, zarar verecektir.
İkincisi betonlaştırılan alana düşecek yağış suyunun boşaltma sistemi ile dereye veya Bornova kanalizasyonuna verilmesi halinde kapasite aşımı olacağı için ilk 1 kilometrekarelik yerleşim alanında taşkın ve su baskını oluşacaktır.
Laka Köyü çevresinin yerleşime açılması ve orada bir şehir hastanesi yapılması girişimi, yüksek yağışlar, oluşacak su hacmi, arazi yapısı ve Bornova yerleşimi ilişkileri bakımından uygun görünmemektedir.
Laka Köyü yanındaki araziye yığılmış olan kazı materyalleri ise yüksek yağışlar ile Eğridere yolunu kapatacak, dereyi dolduracak ve Bornova yerleşim alanına bir çamur seli halinde zarar verecek konum ve durumda görünmektedir.”
BURALARA KONUT OLMAZ
Kantarcı, çalışmasında şu noktaların altını çizdi:
“İzmir Körfezi’nin ve çevresindeki dağlık arazinin konumu ve yapısı ile Ege Denizi ve Anadolu karası üzerinden gelen hava kütlelerinin bu jeomorfolojik yapı üzerinde karşılaşmaları yüksek yağışlara sebep olmaktadır. Yerleşim alanlarını basan seller çok zarar vermiş, can kaybedilmiştir. Sel oluşumunu önlemek için başlatılan Yeşil Kuşak Bornova ağaçlandırmasında bin 241 hektar alanda sel önleme, ağaçlandırma ve mera ıslâhı çalışmaları başarılmıştır. Laka Deresi, Baltalı Dere ve Eğri Dere havzalarında yeniden yetiştirilen orman ile yapılan tesisler yüksek yağışları toprağa emdirmiş ve sel oluşumunu önlemiştir. Ağaçlandırılmış olan Laka Deresi ile diğer derelerin havzaları konut rezerv alanı değildir. Bu orman alanı burada yaşayan insanların sigortasıdır.”