İşte sağlık turizminin yeni başkenti!

Şile Belediye Başkanı Tabakoğlu, sağlık turizminde atağa geçtiklerini söyledi. 2 aya kadar Avrupa'nın en büyük diyabet merkezinin açılacağını belirten Tabakoğlu, "Bir de geriatri merkezi kurulacak" dedi

Sezonda günlük 500 bin kişinin ziyaret ettiği Şile, sağlık turizminin de merkezi olmaya hazırlanıyor. İstanbul'a yakınlığıyla dikkat çeken ve sağlıkta teşvik alan bölge, yabancı yatırımcıların da ilgi odağı oldu. İlçe turizmini geliştirmek için ciddi projeler yürüten Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ile yeni yatırımları ve ilçe turizmini konuştuk.

İlçedeki turizm hareketliliği nasıl?
Sezonluk turizm yapan bir ilçeyiz. Özellikle günübirlik turist akını çok yüksek. Nisan-kasım ayları arasında 8 aylık bir süreçte günde 500 bini aşan turist ziyaretleri oluyor. Ancak konaklamadıkları için katma değeri istediğimiz oranda değil. 12 aylık sürece de yayılmadığı için sektör tam manasıyla canlı tutulamıyor. Bu nedenle ekonomik süreklilik sağlayacak projelere odaklandık.

Hangi projeleri geliştirdiniz?
Öncelikle altyapı ve imar planlarına odaklandık. Şu anda imar planlarının yüzde 70'ini tamamladık. İlçeyi kıyı ve kırsal Şile olmak üzere ikiye ayırdık. Kıyı Şile'yi merkez, doğu ve batı sahili olmak üzere 3'e böldük. Her üç noktayı da turizm odaklı şekillendirdik. Bu doğrultuda kültür ve spor merkezi, Şile Limanı yenileme, kale ve tahlisiye restorasyonları, diyabet merkezi, örnek köy gibi birçok projeye başladık. Bunların bazıları tamamlanmak üzere. Projelerin toplam değeri 200 milyon TL.

3'üncü Havalimanı, otoyol yapımları gibi projelerin Şile'ye yansıması nasıl oluyor?
Geçmişte tek yön gidiş gelişi olan Şile bugün Ankara'ya 2.5 saat uzaklıkta. Körfez Köprüsü ile İzmir'e, 3'üncü Havalimanı'yla dünyanın en önemli ülkelerine bağlanan bir ilçeyiz. Burası, kolay ulaşılabilen ve altyapısı tamamlanmış bir ilçe oldu. Tüm bu yatırımlar artık özel sektörle buluşmaya hazır.

KONGRE MERKEZİ OLACAĞIZ

İlçeye yatırımcı ilgisi nasıl?
Şile'de butik tesisler var. Bizim hedefimiz 500 ya da 1.000 yatak üstü otel yatırımını çekmek. Bunun için plan hattımızı tamamladık. Örneğin Şile merkezde 350 dönüm, azami 4 kat yüksekliğinde, deniz manzaralı, 1.000 yatak kapasiteli kongre oteli için arazi ayırdık. Kiralama ya da uygun koşullarda satışa da açığız. Yatırımcıların ilgisi oldukça yüksek. İlçemizi kongre merkezi yapmak istediğimiz için otel yatırımlarının da bu yönde olmasını hedefliyoruz.

Bölgede alternatif turizm hareketi nasıl?
Şile sağlıkta teşvik kapsamında olan bir ilçe. Avrupa'da hızla yayılan ve bir nevi yaşlı köyü olan geriatri (Yaşlılık dönemi sağlık sorunu ve tedavileriyle ilgilenen tıp dalı) merkezini Şile'de kurmak isteyen yerli-yabancı yatırımcılar var. Geriatri alanında uluslararası hizmet veren Hollandalı bir yatırımcı ilçemizde yatırım yapmayı planlıyor. Yine aynı alanda yatırım planlayan bir de yerli yatırımcı var. Her iki yatırım tamamlandığında Şile'de toplam 500 yatak kapasiteli iki geriatri merkezi olacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin Diyabet Vakfı ile ortaklaşa geliştirdiği Avrupa'nın en büyük diyabet eğitim ve kamp merkezi Şile'de inşa ediliyor. Uluslararası diyabet kompleksi olarak hizmet verecek olan bu merkez, 1-2 aya açılacak.

17 PLAJIN ÜÇÜ MAVİ BAYRAKLI
Şile'de 150 cankurtaran ve 17 güvenli plaj olduğunu vurgulayan Tabakoğlu, bunların da üçünün mavi bayraklı olduğunu belirtti. Geçmişte Şile'de yaşanan boğulma vakaları nedeniyle ilçenin olumsuz bir imajı oluştuğunu aktaran Tabakoğlu, "10 yıl önce yılda 55 kişi kaybederken bugün sayı 5'e düştü. Cankurtaran hizmetimiz ve güvenli plajlarımızla bu kötü imajı siliyoruz" diye konuştu.

İSTANBUL'UN YERYÜZÜ PAZARINI KURACAK
Kırsal bölgelerde tarımsal nitelikli turizm çalışmalarını geliştirmek için düğmeye bastıklarını belirten Tabakoğlu, köylünün emeğini duyurabilmek amacıyla yeryüzü pazarı projesini başlattıklarını söyledi. Tabakoğlu, "İstanbul'un ilk yeryüzü pazarını kuruyoruz. Dünyada 35 tane olan yeryüzü pazarı Türkiye'de sadece Foça'da bulunuyordu. İkincisi de Şile'de kuruluyor. Pazarı 21 Haziran'da açacağız" dedi.