İşte Körfez yatırımcısının gözbebeği!

Esenyurt, Bahçeşehir, Ispartakule ve Beylikdüzü semtlerindeki marka projelere, özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcnın yoğun ilgi gösterdiği bildirildi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul  Değerleme Özel Projeler Departmanı Yönetici Yardımcısı Esra Adıbelli Neşeli,  "İstanbul yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor" dedi.

Neşeli, konut satışlarını değerlendirirken  Türkiye'de son yıllarda önem kazanan ve satış potansiyeli olan yabancı  yatırımcıların konut edinim hızını da değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014'te toplam konut  satışlarının yüzde 2'ye yakın bir kısmının yabancılara yapıldığını hatırlatan  Neşeli, Antalya'dan sonra yabancılara en çok konut satılan ilin yüzde 29'luk  satış oranıyla İstanbul olduğu bilgisini verdi.

Neşeli, İstanbul'da son 5 yıllık süreçte inşa edilen nitelikli konut  stokunun oldukça yüksek olduğu Esenyurt, Bahçeşehir, Ispartakule ve Beylikdüzü  semtlerindeki marka projelere, özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcın  yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

Bazı projelerde toplam dairelerin yüzde 25'ine varan oranlarda bu  yatırımcılara satıldığını dile getiren Neşeli, sadece bu yatırımcıların  taleplerine yönelik şekillenen projeler dahi üretilmeye başlandığına dikkati  çekti.

Neşeli, Anadolu yakasının da son dönemlerde yabancı yatırımcılara daha  çok tanıtılmaya başlandığını vurgulayan Neşeli, "İstanbul yabancı yatırımcıların  gözdesi olmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

Neşeli, İstanbul'un merkez fonksiyonlarına sahip ilçelerinde arsa  stokunun kısıtlı olması nedeniyle konut üretiminin özellikle "Afet Riski  Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un yürürlüğe girmesiyle  hızlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Kent merkezi olarak tanımlanan, kimlik, konum, sahip olduğu donatılar  ve ticari fonksiyonlarının gelişmişliği dolayısıyla kentin bütününe hitap eden  Kadıköy, Üsküdar, Şişli, Beşiktaş, Bakırköy ilçeleri başta olmak üzere pek çok  ilçede kentsel dönüşümün etkilerini gözlemlemek mümkün. Arsa stokunun kısıtlı  olduğu bu ilçelerde dönüşüm eski binaların yıkılıp yeni bina inşa edilmesi  şeklinde ilerliyor. Arsa sahibi-müteahhit hasılat paylaşım oranlarına  bakıldığında en yüksek oranların İstanbul'un en prestijli semtlerinde olduğunu  görebiliyoruz.

Sürecin en yoğun yaşandığı ve yüzde 70'e varan oranlarla arsa sahibi  hasılat payının en yüksek olduğu gözlemlenen bölge Bağdat Caddesi'dir. Kentsel  dönüşüm faaliyetlerinin oldukça yoğun olarak sürdüğü 2012 yılında gerçekleşen  fiyatlar ile güncel fiyatları kıyasladığımızda konuma göre değişmekle birlikte  eski bina fiyatlarında o günden bugüne ortalama yüzde 20-22 artış görülüyor."

Neşeli, Anadolu yakasında dönüşümde öne çıkan ilçelerden birinin de  Kartal olduğunu dile getirenrek, eski sanayi tesislerinin dönüşmesiyle büyük arsa  stokları oluştuğunu ve bölgede çok sayıda marka konut projesi üretildiğini  belirtti.

Kartal'da arsa sahibi hasılat oranlarının yüzde 45-50 seviyelerinde  bulunduğuna dikkati çeken Neşeli, Kartal'da metrekare fiyatlarının 3 bin 500 - 5  bin lira arasında değiştiğini aktardı.

Neşeli, Avrupa yakasında riskli alan ilan edilen en büyük alanın  Gaziosmanpaşa'da bulunduğu anımsatarak, farklı mahallelerden oluşan riskli  alanlarda çok sayıda bilinirliği yüksek inşaat firmasının arsa sahipleri ile  anlaşma sürecinde olduğunu, arsa sahibi hasılat oranlarının yüzde 30-35  seviyelerinde seyrettiğini, bu oranın bazı bölgelerde yüzde 40'a yaklaştığını  vurguladı.

Gaziosmanpaşa'da yeni yapılacak projelerde metrekare birim  fiyatlarının 4 bin 500 - 5 bin lira, Zeytinburnu'nda ise 6-8 bin lira arasında  değiştiğini kaydeden Neşeli, Bahçelievler-Bakırköy gibi ilçelerde kat sınırlaması  nedeniyle arsa sahibi ile müteahhit arasında taşeron olarak anlaşıldığının  görüldüğünü dile getirdi.

Neşeli, "Bakırköy'de merkeze yakın mahallelerde eski binalar için  metrekare fiyatlarının 4 bin - 4 bin 500 liraya, yeni binalar için ise 6 bin  liraya ulaştığı görülüyor" bilgisini de paylaştı.