İşte geleceğin evi

SON dönemlerde geliştirilen uygulama ve ürünler evdeki yaşamımızı başka bir boyuta taşıyor. Kılıç ailesi de Eskişehir’de kapılarını Google’a açtı ve ‘akıllı evi’ deneme fırsatı buldu.

Google evini Hürriyet için Eskişehir’e taşıdı.
TEKNOLOJİDEKİ gelişmeler evlerdeki yaşamımızı da kolaylaştırmaya başladı. Peki akıllı evlerde yaşamak insan hayatına nasıl etki ediyor. Google bu gelişmeleri anlatmak için Eskişehirli Kılıç ailesine konuk oldu. Ailenin akıllı ev deneyimini Hürriyet gazetesi izledi. Yemek yaparken, ders çalışırken, televizyon izlerken veya uzaktaki akrabalarımızla görüşürken akıllı cihazlar nasıl yardımımıza koşuyor?

HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR

Google’ın bu evi oluşturmak için kullandığı akıllı cihazların birçoğu her gün kullandığımız Android işletim sistemli akıllı telefon, tablet ve akıllı saatlerden oluşuyor. Akıllı ev konseptinde cihazlar kadar Google’ın servisleri de öne çıkıyor. Bu servislerin arasında ofis yazılımı ‘Docs’, online video sitesi YouTube, akıllı saat işletim sistemi Android Wear, sanal gerçeklik kutusu Cardboard, internet üzerinden görüşme servisi Hangouts ve televizyonları akıllandıran Chromecast bulunuyor. Cihazları ve servisleri internet ile bağlayan kullanıcılar, akıllı ev konseptine geçebiliyor. Deniz, Seçil ve Cesur Kılıç, Google’ın akıllı ev teknolojilerini kullanarak test etti.


Chromecast

Videolar saniyeler içinde TV ekranında

Chromecast, televizyonların HDMI girişine takılıyor. Wi-Fi üzerinden internete bağlanan cihaz, Android işletim sistemiyle çalışan akıllı telefon ve tabletlerin yanı sıra bilgisayarlardaki Chrome tarayıcıların da televizyon ekranına yansıtılmasını sağlıyor. Chromecast 35 dolar.


Cardboard

Eğitim bu kutunun içinde

Cardboard, içindeki özel lenslerle sanal gerçeklik uygulamalarının kullanılmasını sağlıyor. Kartondan yapılan Cardboard’u Cesur Kılıç, eğitim için de kullanabiliyor. Bu kutu için özel uygulama gerçekleştiren Google, ‘Street Vue’ ile çocukları birçok şehirde kutuyla gezdiriyor.


Hangouts

Ücretsiz görüntülü konuşma

Google’ın görüntülü görüşme imkanı sağlayan uygulaması Hangouts ile akıllı eve sahip Kılıç ailesi, uzaktaki sevdikleriyle görüşebiliyor. Hangouts servisi tablet, akıllı telefon ve bilgisayar gibi farklı cihazlar destekliyor. Bu cihazlar üzerinden Hangouts’u ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.


Android wear

Yemek yaparken hiçbir şeye dokunma

Google’ın akıllı saat işletim sistemi Android Wear, sesli komutları algılıyor. İstenilen içerikleri ekrana getiriyor. Örneğin, Seçil Kılıç yemek yaparken ses komutlarıyla işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Android işletim sistemli akıllı saatler 500 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.


YOUTUBE

Ücretsiz özel ders

Daha çok eğlence için kullanılan video paylaşım sitesi, eğitim için de etkili. Örneğin, piyano çalmayı bilmeyen biri ücretsiz ders videolarını izleyerek öğrenebilir. Birçok televizyon kanalı ve yapım şirketi YouTube ile anlaşmış durumda. Kullanıcılar buradan dizi de izleyebilir.



UYGULAMA

Çiftlere özel ‘puanlı’ mesaj

CLICKIN adındaki uygulama, çiftler için özel geliştirildi. Mesajları puanlama sağlayan uygulama, daha eğlenceli bir iletişim sağlıyor. Uygulama gönderilen mesajlar, -10 ile +10 arasında puanlanabiliyor.