İşte emlakçıların beklediği yasa

"Bizim sektörümüzde kayıt dışı çok ciddi paralar dönüyor. Bu yüzden devlet ciddi kayıp yaşıyor. Halbuki emlakçılıkla ilgili hazırlanan yasa yürürlüğe girerse hem meslek erbabı kayıt altına alınır, hem de bazı yaptırımları uygulanır."Bu cümlelerin sahibi Gaziantep Tüm Emlakçılar Odası Başkan Vekili H

Emlakçılık sektörü, hem tüketicinin haklarını koruyacak hem de bu daldaki art niyetli kişilerin önünü kapatacak yasal düzenlemeyi bekliyor.

Gaziantep Tüm Emlakçılar Odası Başkan Vekili Halil İbrahim Çam, ekonomideki paranın önemli miktarının emlakçılık sektöründe dolaştığını söyledi.

"Borçlar Kanunu'ndaki "Tellaliye" hükümleriyle düzenlenmeye çalışılan sektörde sorunları çözebilecek güce sahip yasaların bulunmadığını" savunan Çam, sorunun çözümü için sektör temsilcileriyle görüşen hükümet yetkililerinin bu konuda çalışma başlattığını anımsattı.

Yasayı merakla beklediklerini dile getiren Çam, "Bizim sektörümüzde kayıt dışı çok ciddi paralar dönüyor. Bu yüzden devlet ciddi kayıp yaşıyor. Halbuki emlakçılıkla ilgili hazırlanan yasa yürürlüğe girerse hem meslek erbabı kayıt altına alınır, hem de bazı yaptırımları uygulanır. Devletin de menfaati için biran önce ilgili yasanın yürürlüğe girmesini istiyoruz" dedi.

- "Sektöre güven gelir"

Çam, ülke genelinde 200 bin işletme olduğu öngörülen emlak sektöründe 600 bin kişinin istihdam edildiğini vurguladı.

Sektörü temsil eden kişiler arasında ehil olmayanların da bulunduğunu dile getiren Çam, şöyle devam etti:

"Bunun yanında yasal sorumluluklarını yerine getiren, işinin sorumluluğu ve müşteri memnuniyetini bilen, güveni esas alan emlakçılarımız var. Bir yanda da bunun tam aksi tutum sergileyen çürük elmalarımız var. Dolayısıyla bu iki grubu birbirinden ayırt etmekte zorlanan tüketiciler, mesleğimize olan güvenini kaybediyor. Dolayısıyla sektörün kayıt altına alınmasını istiyoruz. Düzenleme yürürlüğe girerse sektöre güven gelir."

Çam, bekledikleri yasada "emlak müşavirliğinin tam olarak tanımlanması ve mesleğe başlayacaklara sınav şartı" gibi bazı standartların olmasını istedi.

Sadece kendilerini korumak istemediklerine işaret eden Çam, "Böylesine büyük bir sektörde öncelikle yatırım yapmak isteyen tüketicileri korumak istiyoruz. Mesela şuan bir emlakçı, sorumluluğundaki görevleri yerine getirmemesi halinde herhangi bir yasal sorumluluğa tabi tutulamıyor" diye konuştu.