İşte Atatürk'ün yatı 'Savarona'!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devralınan Atatürk'ün yadigarı Savarona yatı, seçkin günlerine tekrar kavuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün son günlerini geçirdiği 83 yıllık Savarona, bakanlık tarafından 10 ay süren restorasyon ve bakımın ardından devlet büyüklerinin tarihi toplantılarında ve önemli kabullerinde kullanabilmesi için son aşama olan "tecrübe seferi"nden de başarıyla döndü.


Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2013 yılının sonlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kiralık bulunduğu iş adamı Kahraman Sadıkoğlu'ndan devralınan Savarona'daki bakım ve restorasyon sona erdi.

İstanbul Kuruçeşme Limanı'nda ocak ayından bu yana demirli bulunan Atatürk'ün yadigarı yat, tarihine yakışır şekilde devlet büyüklerinin Türkiye'de ve yabancı ülkelerde gerçekleştireceği toplantı ve görüşmelerde prestij amaçlı olarak değerlendirilmek üzere hazırlandı.


Tarihi yat, önemli konuklarını ağırlamadan önce "tecrübe seferi" için Kuruçeşme Limanı'ndan demir aldı.

Vatandaşların meraklı bakışları altında bütün ihtişamıyla İstanbul Boğazı'ndan geçen yat, Avşa'ya gitti.

Halen dünyanın en güzel yatlarından biri olma özelliğini koruyan Savarona, seferini başarıyla gerçekleştirdi.

Tarih kokan Savarona
Savarona'nın tecrübe seferine, Anadolu Ajansı (AA) ekibi de eşlik etti.

Başta Atatürk'ün kaldığı oda ve kullandığı eşyalar olmak üzere, yatın son halini ayrıntılarıyla tarihe not düştü.

Başta Atatürk'ün kaldığı oda olmak üzere bütün odaların ve diğer birimlerin tek tek elden geçirildiği yat, bütün ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hazırlandı.

Yatın bakımında ince elendi sık dokundu. Savarona'nın elektronik tesisatı ve cihazları başta olmak üzere lüzum görülen kısımları yenilendi, her yeri boyandı. Savarona, son teknolojiyle de donatıldı.


Gemide dinlenme salonu ve süitlerin yanı sıra Türk ve dünya mutfağından yemeklerin yapılabildiği son teknoloji ile donatılmış mutfak da yer alıyor.

Şu anda koltuk grupları ile bir piyanonun süslediği geniş salonu ise gerektiğinde oturma, gerektiğinde yemek, gerektiğinde ise geniş katılımlı toplantılar için düzen alınabilecek şekilde düşünüldü.



Atatürk'ün odası ilgi çekecek

Savarona'da en çok ilgiyi Atatürk'ün kaldığı oda çekiyor. Atatürk'ün 55 gününü geçirdiği odaya, söz konusu dönemde çalışma odası olarak kullandığı bölümden girilebiliyor. Odaya girişte sağda "Atatürk" yazılı tabela göze çarpıyor.

Atatürk'ün çalışma odasında fotoğraflarından oluşan albümler, çok sayıda kitap ve Savarona'ya ait yazılı belgeler bulunuyor.

Mustafa Kemal'in odasına girince her şeyin o döneme uygun şekilde yerleştirildiği görülüyor. Selanik'te kullandığı belirtilen ahşap karyolası ve yatağı, ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Atatürk'ün fotoğraflarının da yer aldığı odada üzerinde MKA yazılı sigarasının yanı sıra mendili ve eldiveni dikkati çekiyor. Atatürk'ün el yazısının yer aldığı tabloyla Cumhurbaşkanlığı forsu, bardakları, bastonu da odada bulunan diğer eşyalardan bazıları.

Geminin güvertesine çıkış noktasında bulunan ve Savarona'ya ait o dönemden kalma tek belge olan kroki de gözlerden kaçmıyor.