İstanbul'da yol kenarları tablo gibi oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından uygulanan proje ile yol kenarlarındaki duvarlar grafitti sanatı ile renklendiriliyor. İlk uygulama Kadıköy Fikirtepe'de yapıldı.

İBB, İstanbul'un yol kenarlarındaki duvarları renklendiriyor. Adeta bir sanat eseri görünümüne bürünecek olan duvarlar üzerine uygulamayı grafitti sanatçıları yapıyor. Yol kenarlarındaki duvarlar artık grafitti sanatçılarına emanet.

"Konuşan Duvarlar” adı verilen proje çerçevesinde, ilk uygulama Kadıköy Fikirtepe’de başlatıldı. O-1 karayolu üzerinde 200 metre uzunluğundaki 2.000 metrekarelik duvar yüzeyinde grafiti resmi çalışması yapıldı. 

İBB bakımı zor ve maliyetli olan peyzaj uygulamalarının yerine yol kenarlarındaki duvarları sanatçılara açtı. Günümüz koşullarında, bahçe duvarların bakım maliyetlerinin yüksekliğine ve su tüketimine dikkat çeken İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, “Bahçe duvarların, ekonomik giderlerine karşı ekolojik faydaları tartışılır bir hal almıştır. Bu nedenle, Daire Başkanlığı olarak; bakım, onarım, yenileme maliyetleri ile su tüketimini azaltmak ve daha sürdürülebilir duvarlar oluşturmak amacıyla, dikey bahçeler için bir dönüşüm programı başlattık. Proje kapsamında, bahçe duvar uygulaması olmayan gri beton duvarları da rengarenk boyayarak kente renk katacağız” diye konuştu.

Prof. Dr Seçkin, içinde bulunulan salgın dönemde, sanatçılara desteklemek amacıyla, İstanbul’un duvarlarını tuvale döndürmeyi, çözüm yollarından ilki olarak belirlediklerinin altını çizdi.

KONUŞAN DUVARLAR 

“Konuşan Duvarlar” adını verdikleri proje çerçevesinde, ilk uygulamayı Fikirtepe’de başlattıklarını anlatan Seçkin, O-1 karayolu üzerinde 200 metre uzunluğundaki 2.000 metrekarelik duvar yüzeyinde grafiti resmi çalışması yapıldığını söyledi.

İBB bütçesinden kaynak ayırmadan, sponsorlu yapılan çalışmanın bu ay içerisinde tamamlanacağını ifade eden Seçkin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu alanda gerçekleştirilen sanat eseri sayesinde, alandaki dikey bahçenin bakım maliyeti olan yıllık 150 bin liralık bütçe, parklarımızla ilgili bakım bütçesine aktarılacak. Tüm dönüşüm programı tamamlandığında, yeşil alanlara ilişkin bütçemizde 2 milyon lira tasarruf sağlanmış ve şehrin duvarları tablolara dönüşmüş olacak.”