İstanbul’da boş arsa kalmıyor

Dünya Gazetesi yazarı Tevfik Güngör, İstanbul’da yaşanan rant kavgasını ve peşi sıra satışa çıkan arsaları bugünkü köşesine taşıdı.

İstanbul’da hemen her gün satışa çıkan arsalara bir yenisi daha ekleniyor. Dünya Gazetesi yazarı Tevfik Güngör bugünkü köşesinde durumu ‘İstanbul’da betonlaşmamış yer kalmayacak’ şeklinde eleştirdi. Güngör yazısında satışa çıkan arsalarda oluşan rantlara da dikkat çekti.

İşte Tevfik Güngör’ün bugünkü yazısı:
 
İstanbul’un tarihi ve doğal yapısının bozulmaması çok önemli. Ne var ki İstanbul’da betonlaşmamış alan kalmayacak. Nerede bir boş arsa varsa satışa çıkarılıyor ve betonlaşıyor.
 
Bu hareket büyük bir “rant” kaynağına dönüştü. Arsalara inşaat izni verme rantın bir bacağı.
 
Öbür bacağı ise yapının büyütülmesi için yapılan imar izni değişiklikleri.
 
Çarkın nasıl döndüğünün gizlisi kapaklısı yok. Herkes ranta karşı görünüyor ama rant çarkı işliyor.
 
Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu açıkladı: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen 4 yıl boyunca çıkan 11 bin kararın 6 bini imar değişikliği ile ilgili karar.
 
Son olarak Yedikule Bostanları imara açıldı. Daha önce iptal edilen Yedikule Bostanları Projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onaylandı. 75 dönüm arazi yapılaşacak.
 
Aslında Ankara da rantı destekliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu hizmetinde kullanılmayan Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazların Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile “ekonomiye kazandırıldığını” belirtiyor.
 
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine arazilerinin satışının önünü açan madde görüşülürken, İstanbul ile ilgili imar izinlerinin Ankara’dan verildiği iddia edildi.
 
Sorun şurada: Rant arayışı nedeniyle İstanbul’da giderek boş arazi kalmayacak.
 
Bundan 20 yıl Önce Ege Cansen, rant çılgınlığını şöyle anlatmıştı. (31 Ocak 1988 Hürriyet)
“En kolay ve büyük servet edinme yolu, arsa rantı kapmaktır. Her Türk evladı, annesinden, ninesinden 'ninni'’ dinleyerek uyur. Babasından, amcasından, dedesinden de '‘arsa rantı avı' hikâyeleri dinleyerek '‘uyanır'. 'Ahhh, ahh, o arsayı almak (veya işgal etmek) vardı; çok hata etmişim. Şimdi ben de milyara para demezdim' diye bir hikâyesi bile olmayan biri, bu ülkede yaşamamıştır.
 
1. Arsa rantı elde etmek, yasal veya yasal olmayan yollarla, ucuza ele geçirilen veya miras yoluyla edinilen bir arsanın değerinin nispeten kısa bir sürede, 10, 100, hatta 1000 katına ulaşması olayıdır.
 
2. Arsa rantının ortaya çıkması için, mutlaka devletin veya belediyelerin bir 'kararı' veya 'ihmali' olması lazımdır.
 
3. Arsa rantı, esas itibariyle 'imar durumu' değişikliğinden doğar. Dolayısıyla, her imar durumu değişikliği, mutlaka iyi bir 'rant avı' olduğuna işarettir.
 
4. Arsa rantının kurumsallaşması, fertlerin servet edinme hırslarının yanında, sosyal olarak üç değer yargısından doğmuştur.
 
A) İlişmeyin garibana, başını sokacak bir kondu yapmış kendine,
 
B) Bu kadar kıymetli arsaların boş durması çok günah,
 
C) Ülkenin sanayileşmesine ve yeni istihdam alanları açılmasına ihtiyaç var.”
 
Ege Cansen’in yazısının üzerinden 30 yıl geçti. Rant çarkı işlemeye devam ediyor.