İstanbul-Mardin arası Yüksek Hızlı Tren yapılıyor

İstanbul- Mardin arası gerçekleşmesi planlanan Güney Hızlı Tren Yolu projesinin hazırlıkları devam ediyor.

Türkiye'de kamu yatırımları göz önüne alındığında Mardin, Güneydoğu'nun gözdesi haline geldi. Kamu yatırımları incelendiğinde Mardin'in, İstanbul ve Ankara'yı yakından takip ettiği gözleniyor.

Güneydoğu'nun en huzurlu kenti olan Mardin'e bu dönemde Turizm, Ulaştırma, Eğitim, Sağlık, Adalet, Orman ve Su işleri, Enerji, Tarım ve Hayvancılık, Konut, KÖYDES, Spor ve daha birçok alanda 10 milyar liraya yakın yatırım gerçekleştirildi. Yılda 1 milyon yerli ve yabancı turist ağırlayan kentte, tarihi konaklar otele dönüştürülürken Hilton da bölgede ilk otelini Mardin'e yaptı.

2002'de 286 yatakla hizmet veren hastanede, şu anda 968 yatakla otel konforunda sağlık hizmeti veriliyor.

TOKİ tarafından 3 bin 331 konut kazandırılan kentte, 2002'de sadece 29 kilometre olan bölünmüş yollar 216, karayolu ağı ise 761 kilometreye ulaştı. Sabah'ın haberine göre, 33 bin 150 metrekare alanda terminal binası, 2 bin 500 metrelik pist, 2 VIP ve 1 CIP salonu ile yaklaşık 54 milyon liraya mal olan havalimanına, son 1 yılda 3 binden fazla uçak iniş kalkış yaptı.

Karaman, Ulukışla, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Nusaybin, Habur hızlı tren projeleri hazırlanıyor. Güney Hızlı Tren Yolu projesinin bir ucunda Mardin, diğer bir ucunda İstanbul olacak.

Dicle Nehri üzerinde yükselen en büyük baraj olan llısu ise, sadece enerji üretimine 825 milyon lira katkı sağlayacak. 2002'de 22 milyon liralık tarımsal destek verilirken 12 yılda bu rakam 164 milyon liraya yükseldi.