Işık Gökkaya: Kredi kullanmak için 4 bin TL maaş gerek!

 

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, "Konut kredilerinde ikincil piyasaların oluşturulmasının zamanı geldi" dedi. Gökkaya, mevcut koşullarda yıllık geliri 45 binin altında olanların kredi kullanamadığını söyledi


Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, gayrimenkul sektörünün büyümesi için konut kredilerinde ikincil piyasaların oluşturulmasının zamanının geldiğini söyledi. ABD'de başlayan küresel ekonomik krizi ikincil piyasaların tetiklediği yorumlarına ise Gökkaya, "ABD'de türev enstrümanlar var. Orayla kıyaslamak elmayla armutu kıyaslamak olur" dedi. Gökkaya, bu konuda hem Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) hem de Bankalar Birliği ile görüşme halinde olduklarını da açıkladı. Konut kredilerinde yüzde 6 büyümeyi referans aldıklarını belirten Gökkaya, bu büyümeyle 2023'te kredi pazarının 233 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Gökkaya, mevcut koşullarda yıllık geliri 45 bin TL'nin altında olanların konut kredisi kullanamadığını da vurguladı. Bu da aylık gelirin 4 bin TL'nin üzerinde olması anlamına geliyor.

ORTAK KOMİSYON ÖNERİSİ


Gökkaya kentsel dönüşüm gibi konularda kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi için bir komisyon kurmayı önerdiklerini de kaydetti. Komisyonda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve akademik çalışma gruplarının olacağını belirten Gökkaya, mütekabiliyetin başarıya ulaşabilmesi için Türkiye'nin dışarıda çok iyi anlatılması gerektiğini, bu konuda Yatırım Ajansı'na önemli görevler düştüğünü kaydetti.

'Önemli olan yola çıkmak'


Gökkaya, kentsel dönüşümde eğitimin çok önemli bir faktör olduğuna değinerek kamuözel sektör işbirliğinin bu noktada önem taşıdığını vurguladı. Kentsel Dönüşüm Yasası'na yönelik tepkilerle ilgili konuşan Gökkaya, "Yola çıkmak önemli. Yoldayken çalışma şekilleri oturacak. Yasa çıktıktan sonra bazı maddeler değiştirilebilir. İstanbul'da 6.5 şiddetinde bir deprem olsa 60 bin konut yıkılır" dedi.

'Bakan pragmatik yaklaşıyor'


Gökkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın sektörü çok iyi tanıması nedeniyle pragmatik yaklaşımlar geliştirdiğini ve hızlı çözüme ulaştığını söyledi. Gökkaya, "Mütekabiliyet, 2B, kentsel dönüşüm önemli konular. Bu kanunların çıkması sektör için büyük önem taşıyor" dedi. Gökkaya, mütekabiliyette daha fazla satış yapılabilmesi için konut alanlara 1 yıl gibi zaman dilimlerinde oturma izni verilmesi konusunu sektör olarak bakanla paylaştıklarını söyledi.