İşçi'ye çekle maaş!

Bisse'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kefeli, işçi ve işveren arasındaki davaların azalması için Çalışma Bakanlığı'na ilginç bir öneri getirdi. Kefeli, "İşçilere maaşı çekle verelim" dedi.

Bisse'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kefeli, Türkiye'de sayısı her geçen gün artan iş davalarına karşı ilginç bir öneri getirdi.

Sabah Gazetesi'nden Özge Yavuz'un haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na işçilere maaşların çekle ödenmesini öneren işadamı, "Biz işçimize ay sonu geldiği zaman maaşını çekle veririz. Bu çekle bankaya gider. Banka da işçinin sigortasını, kıdem tazminatı ve muhtasarını keser. Dolayısıyla işveren ve işçi arasındaki sorun kalkar" dedi. Mağazacılıkla birlikte üretim ve ihracat da yapan Kefeli ile yeni maaş yöntemi önerisini ve şirketin gelecek planlarını konuştuk...
Siz hem perakendeci hem üretici aynı zamanda da ihracatçısınız. Son dönemde üretimde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Sizde durum nasıl?

Türkiye'de en büyük sorun iş davaları. Çünkü işverenin kazandığı dava sayısı yok denecek kadar az. Birçok hakim işverenin gösterdiği delilleri kayda almıyor. İşçinin gösterdiği herhangi bir şahidi ise direkt kabul ediyor. Maalesef son yıllarda bazı avukatlar dava satın alıyor. Bizde halen çalışan ya da ayrılan bir işçimizin kafasına girip, anlaşma yapıyorlar. Bordrosunu imzalayan bir işçi 2 bin TL alıyorsa, dava açtığı zaman 4 bin lira aldığını iddia ediyor. Ya da tazminatını az aldığını söylüyor.

Peki bu duruma karşı ne yapılabilir?

Bir önerim var. Avrupa ve ABD'de olduğu gibi biz işçilerimize maaşlarını çekle ödeyelim. Kıdem tazminatı, sigortası ve bütün vergileri bunun içinde olsun. İşçilerin muhatapları banka olsun. Şu anda tekstil firmalarının ve mahkemelerin üzerinde korkunç bir yük var. Maalesef mahkemeler imzalı bordroları bile çoğu zaman kabul etmiyor.

Eleman sıkıntısı yaşıyor musunuz?

Sürekli eleman arıyoruz. Sirkülasyonun en büyük sebebi iş davaları zaten. Bir de mahkemelerde bilirkişi sorunu var. Bilirkişilerin mutlaka tekstil sektörünü iyi bilmesi gerekir. Bir profesör ya da doktoru bilirkişi ilan etmek hatalı bir davranış.

Yılda 700 bin adet gömlek ihraç ediyor

İhracatla ilgili planlarınız neler?

Yılda 1 milyon adet gömlek üretiyoruz. Bunun 700 binini ihraç ediyoruz. Müşterilerimiz Avrupa ağırlıklı. Bu yıl Bisse olarak perakende ve ihracat dahil 40 milyon dolarlık ciro hedefliyoruz. Faizlerin frenlenmesi bizim için son derece avantajlı bir durum. Aslında oranın çok daha aşağı inmesi gerekiyor.

AVM'de haksız rekabet var

Perakende nasıl gidiyor? Kaç mağazaya ulaştınız? Yeni açılışlar olacak mı?

24'ü franchise olmak üzere 60 mağazamız var. 420 tane de corner'ımız bulunuyor. Yurtdışında ağırlığı Ortadoğu'da olmak üzere Avrupa ülkeleri dahil 32 mağazaya ulaştık. Bu yıl Türkiye'de 3 mağaza daha açacağız.

Mağazalar için AVM'leri mi yoksa caddeleri mi tercih ediyorsunuz?

Bazı AVM'lerde maalesef haksız rekabet var. AVM yönetimleri yabancı markalara daha düşük fiyattan kiralama yapıyor. Dengenin oturması için de bizlere daha yüksek fiyat sunuyor. Ciromuzun ilk 5'inde cadde mağazaları var. Bu mağazalar daha verimli çalışıyor.

2 bin 500 kişilik istihdamı var

Mustafa Kefeli, kendi bünyelerinde 300'ü aşkın kişiye iş sağladıklarını söyledi. Rakamın, sözleşmeliler de dahil olduğunda 2 bin 500'e çıktığını belirten Kefeli, tekstil, turizm ve tarımın istihdam deposu sektörler olduğunun altını çizdi. Bisse'nin B plus ve A grubuna hitap eden bir marka olduğunu belirten Kefeli, "Bizde bir gömleğin fiyatı 220 TL'den başlayıp 1000 TL'ye kadar çıkıyor" diye konuştu.