İş Makinasında Rekor İhracat


Türkiye iş ve inşaat makinalarında, 127 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Sektör, son 9 yılda 126 milyondan 1,3 milyar dolara yükselen ihracatı ile 9 kat büyüdü.


İş ve inşaat makinaları sektörünü buluşturan Vizyon 2023 toplantıları, Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ile İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği'nin (İSDER) desteğiyle düzenlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı toplantıda sektörün durumu masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Türkiye İş Makinaları Distribütörleri İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, Türkiye iş ve inşaat makinalarında, 127 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, "İş makinalarının 2002 yılı ihracatı 126 milyon dolar iken, 2011 yılında bu rakam 1,3 milyar dolar oldu ve 9 yılda 9 kat büyümüştür. 2002 yılı ithalatımız ise iş makinalarında 355 milyon dolar iken 2011 yılında 2 milyar doları geçerek 9 yılda 7 kat büyümüştür" dedi.

İş makinaları sektörünün 6 milyar dolarlık ticaret hacminin önümüzdeki 3 yılda 12 milyar doları aşacağını ifade eden Cüneyt Divriş, şunları söyledi: "Ülkemizde şu anda yedi yaş aralığında 61 bin civarında iş makinası bulunmaktadır.2010 yılında 7 bin 700, 2011 yılında 11 bin 250 adet iş makinası satışı gerçekleşirken, 2012 yılı için yüzde 10'luk bir artış ile 12 bin 500 civarında bir satış adedi beklenmektedir. 2012'de Türkiye tarihinin en yüksek satış adet ve cirosuna ulaşılmasını sektörümüzden beklemekteyiz"

KDV TÜM IŞ MAKİNALARINDA YÜZDE 8'E ÇEKILMELI


İş Makinaları sektöründe Türkiye'nin Avrupa'da dördüncü, dünyada ise 11'inci büyük pazar olarak yerini aldığını söyleyen Divriş "Türkiye iş makinaları pazarında Çin'den ve Hindistan'dan sonra sekiz yıldır en hızlı büyüme oranına sahiptir. Sektörümüzün önü açık. Kentsel Dönüşüm, Ulaşım, Lojistik, Enerji, Alt ve Üst Yapı gibi bir ülkeyi ayakta tutacak olan tüm çalışmalar için iş makinaları sektörüne ihtiyaç var ve bizler de bu bilinçle yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

2023'e kadar planlanan projelerin yılda 15 bin operatöre, binlerce imalat, servis ve satış için acil kalifiye eleman ihtiyacına neden olacağını vurgulayan Cüneyt Divriş, sektörün sorunlarına da değinerek, "Bildiğiniz üzere Makina Sektörü Strateji Belgesinde yatırımların teşvik edilmesi amacıyla leasingli alımlarda KDV oranının yeniden yüzde 1'e düşürülmesi önerilmiş ve 2011 yılı Aralık ayında da bazı mal grupları için bu oran uygulamaya alınmıştı. KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi sektörümüzde bir canlanma yaratmışsa da bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. Talebimiz tüm iş makinalarında KDV'nin yüzde 8'e çekilmesi yönündedir" açıklamalarında bulundu.