İş garantisi var yine de kursiyer bulamıyor

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, ''Türkiye'nin sorunu işsizlik değil, mesleksizlik. çalıştıracak eleman, kalfa yetiştirmek üzere kurduğumuz çıraklık eğitim merkezine de kursiyer bulamıyoruz'' dedi.

Türk ayakkabı sektörünün önemli merkezi İzmir'de, imalatçılar, kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücünü yetiştirmek üzere işletmeler üstü anlayışla düzenlenen iş garantili meslek kursları ise yeterli ilgiyi görmüyor.

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Güzel, yaptığı açıklamada, dünya ile zorlu bir rekabet içerisinde olan sektörün, en büyük sorununun, son yıllarda giderek artan bir biçimde kendini hissettiren kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Kendi sektörleriyle birlikte bir çok iş kolunun yaşadığı bu soruna karşın, Türkiye'nin en büyüksorunu olarak ise işsizliğin gösterildiğine dikkati çeken Güzel, şunları söyledi:

''Türkiye'nin sorunu işsizlik değil, mesleksizlik. Çalıştıracak eleman, kalfa yetiştirmek üzere kurduğumuz çıraklık eğitim merkezine de kursiyer bulamıyoruz. Biz sektöre ara elaman yetiştirmek üzere İzmir Ayakkabıcılar Odası bünyesinde İşletmeler Üstü AyakkabıcılıkMesleki Eğitim Merkezi kurduk. Bu merkezde iş garantili kurs düzenliyoruz ancak bu kurslara ilgi gösterilmiyor. Eğitim merkezini, 1999 yılında açtığımızda 225 kursiyerle eğitime başladık. Kurslara ilk 5-6 yıl ilgi vardı, ancak giderek azaldı. Geçen yıl 65 kişiye düştü. Şimdi kursiyer bulamıyoruz.''

''İşsiz gençlerin peşine düşüyoruz''

Güzel, ayakkabıcılık sektörünün kalifiye eleman ihtiyacının sürekli arttığını, işletmelerin, kalifiye eleman yetişmediği için sürekli çalıştırdığı elemanını kaptırma korkusu yaşadığını dile getirerek, ''Bize mühendis değil, kalifiye ara eleman lazım. Sayacı (dikim elemanı) en büyükihtiyaç. Makine kullanan kalfaya, montajcıya, kesimciye ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Eğitim merkezlerine kursiyer bulayınca, sektörün eleman ihtiyacını karşılamak için neredeyse işsiz avına çıktıklarını ifade eden Güzel, şunları söyledi:

''Ailesinin okutamadığı, okulunu terk etmiş, bir iş yapmayan, sağda solda gezen insanların peşine düşüyoruz. Eğitim merkezimizde her türlü araç ve ekipmanımız var. Bizim sektörde çırak ve kalfa bir iki ayda yetişmiyor. Uzun süreli eğitim gerekiyor. Bu nedenle kursiyerleri, daha başlangıçta işletmelerde çırak olarak işe başlatıyoruz.''

Güzel, eleman sorununun sektör için yaşamsal önem taşıdığını belirterek, ''Bir an evvelsektörün kanayan yarası olan kalifiye eleman sorununa bir çözüm bulunması gerekiyor. Eğer yerli üretimin gücünü, tüm dünyada göstermek istiyorsak öncelikle bu tür sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor'' dedi.