İş dünyasından dünyaya 'demokrasi' ilanı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin ardından algı seferberliği başlatan iş dünyası, Türk halkının demokrasi mücadelesini yurt dışındaki gazetelere verdiği ilanlarla dünyaya duyuruyor

İş dünyası, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından uluslararası alanda oluşturulmaya çalışılan negatif algı ile mücadeleye yönelik dünya genelinde seferberlik başlattı.
Başta TÜSİAD olmak üzere Sabancı Holding, TAV Havalimanları ve Nef, dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times, Financial Times, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung ve diğerlerinde ilan yayımladı. İlanlarda, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığı ve ekonominin gücü yer aldı.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), bu anlamda uluslararası kamuoyunu Türkiye ile ilgili doğru yönlendirebilmek ve Türkiye algısını güçlendirmek için ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin önde gelen gazetelerinde "Türkiye'de Demokratik Anayasal Düzeni Korumak" başlıklı bir ilan yayımladı.
Financial Times, Le Monde, Washington Post ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetelerinde yayımlanan ilanlarda, darbe girişimine karşı Türk halkının, siyasi partilerin ve tüm kurumların demokrasiye sahip çıkma iradesinin önemi vurgulandı.

Sabancı Holding: Türkiye'ye inanıyoruz
Sabancı Holding de Türkiye'ye ve demokrasisine güvenini verdiği ilanlarla uluslararası kamuoyuna anlattı.
Başta Financial Times'ın tüm ülke baskıları olmak üzere, New York Times, International New York Times ve Almanya'daki Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetelerinde yer alan ilanlarda, "Türkiye'nin geleceğine olan inancımız, halkımızın demokrasiye olan bağlılığı sayesinde bir kez daha teyit edildi" (Our trust in the future of Turkey has been reaffirmed by our people's commitment to democracy) mesajı verildi.
Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'ye inandıklarını, bu çalışmada da uluslararası kamuoyuyla ülkenin sahip olduğu güçlü demokrasiyi ve bu gücün arkasındaki halk iradesinin önemini bir kez daha paylaşmak istediklerini bildirdi.

TAV Havalimanları: Bu mesajı iletmenin görevimiz olduğunu düşündük
TAV Havalimanları ise Financial Times gazetesine verdiği ilanla Türkiye'de demokrasi ve ekonomik istikrara olan inancını vurguladı.
Financial Times'ın tüm dünyada dağıtılan edisyonunda yer alan ilanda, "Türk halkı tüm farklılıklarıyla birlikte cumhuriyetin ortak değerleri etrafında birleşti ve Türkiye'yi medeni dünyanın bir parçası yapan hukukun üstünlüğü ilkesi ve temel hakları savundu." denildi.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "TAV, Türkiye'de yabancı yatırımcının en fazla olduğu şirketlerden biridir. Ayrıca dört kıtada 17 ülkede iş yapıyoruz. Onun için Financial Times'da yayımlanan ilanımızın ardından tüm yatırımcı ve ortaklarımızdan destek mesajları aldık. Türk halkının darbe girişimi karşısında, demokrasinin ve cumhuriyet değerlerinin korunması için yaptıklarını çok takdir ettiklerini ilettiler." değerlendirmesinde bulundu.

Nef: İlanlarla Türkiye'nin demokrasi zaferini dünyaya duyurduk
Nef de 15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişimini ABD ve Avrupa'nın saygın gazetelerine verdiği ilanlarla kınadı.
New York Times, USA Today ve Financial Times gibi yurt dışında en çok okunan gazetelerde "Herkes evini korur" başlığıyla yayımlanan ilanlarda, 15 Temmuz gecesi Türkiye'de yaşanılanlar anlatıldı.
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Türkiye'nin demokrasi zaferini dünyaya duyurduklarını belirterek, "Yatırımcılar, iş ortaklarımız da bize teşekkür mailleri gönderdiler. Aradılar, demokrasi zaferi için kutlama mesajları ilettiler. Ayrıca ilan verdiğimiz tarihten itibaren Türkiye'deki müşteriler dahil ofislerimize, info maillerimize ve sosyal medya hesaplarımıza tebrik mesajları gönderiyorlar. İnsanların canını verdiği bir hikayeyi uluslararası platformda doğru bir şekilde aktarmak bizim görevimizdi ve biz o görevi yerine getirmeye devam ediyoruz. Şimdi sıra özel sektörde diye düşünüyoruz ve bu konuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz." dedi.

"Kampanyalar tek elden yönetilmeli"
İletişim uzmanı Ali Saydam ise iletişimin ancak entegre bir anlayışla Türkçesiyle bütünsellik içinde, yönetilirse etki şansının çok daha yüksek olacağını söyledi.
Saydam, Türkiye'de ne yazık ki herkesin kendi çapında işin bir ucundan tutmaya çalıştığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özel sektörün sürdürülebilirlikleri sınırlı, mesajları farklı, özellikle de iletişimci tabiriyle 'reklam kokan' ilanları karanlığa sıkılmış kurşun gibi boşa gidebilir. Para, insan kaynağı ve zaman israfını uzun vadede kaldıramayacak Türkiye gibi bir ülkenin bu tür girmemesi doğru olur… Peki, çözüm yolu nedir? Çözüm yolu, bu kampanyanın tek elden, Cumhurbaşkanlığı denetiminde Sayın Cumhurbaşkanının dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinden örnekler alarak 2010 yılında yasayla kuruduğu Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü tarafından, uygulamanın tüm sorumluluğu alınarak ve Koordinatörlüğün bütün tarafları aynı hedef etrafında kilitlemesi ve yönetmesinden geçmektedir."