İş dünyasına ‘Eş rızası' müjdesi!

İş dünyasında sıkıntıya neden olan ‘banka kredilerinde eş rızası aranması'na yeni düzenleme geliyor.

İş dünyasında sıkıntıya neden olan ‘banka kredilerinde eş rızası aranması’na yeni düzenleme geliyor. Düzenlemeye göre ticari kredilerde eş rızası aranmayacak. Ancak otomobil, konut gibi bireysel kredilerde uygulama devam edecek.

Borçlar Kanunu’nun, 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi ile birlikte ortaya çıkan, banka kredilerinde ‘eş rızası’ aranmasına ilişkin hüküm, ‘kısmen’ kaldırılıyor. Ticari nitelikteki beş kalemde kullanılan banka kredilerinde eş rızası aranmazken, konut ve ihtiyaç gibi kredilerde eş rızası aranmaya devam edilecek. Çalışmaları süren yeni düzenlemeye göre, Borçlar Kanunu’nda yapılacak tek maddelik değişiklikle banka kredileri ticari ve ticari olmayan krediler olarak ikiye ayrılacak. Ticari kredilerde eş rızası aranmayacak. Eş rızası aranmayacak krediler, şirket ortaklarının kullandığı yatırım, işletme kredilerinden oluşacak. Ayrıca, tarım, hayvancılık, esnaf  ve KOBİ kredilerinde de eş rızası aranmayacak. Yine bir şirketin ortakları, şirket üzerine kullandıkları kredilerde, eşlerinin rızasını almak zorunda kalmayacaklar.

Aile birliğine katkı sağlayacak

Kadınlardan gelen talepler üzerine, özellikle bireysel kredilerde eş rızasının aranmasına devam edilmesi kararlaştırıldı. Aile birliğinin oluşmasına katkı sağlayan, konut, araç, ihtiyaç kredilerinde eşlerin rızası aranacak. Bir aile reisi, eşinin rızası olmadan otomobil veya konut kredisi kullanamayacak. Ya da arkadaşı için kefil olamayacak. Özellikle ortak kullanılan gayrimenkullerin alımında veya ortak harcamalarda kullanılan kredilerde, eşlerin mutlaka rızaları aranacak. Borçlar Kanunu’nda eş rızasını kaldıran düzenlemenin kaçak akaryakıt ile mücadele yasa tasarısının TBMM’de görüşmeleri sırasında, tasarı metnine eklenmesi planlanıyor.

EŞİ ARKADAŞINA KEFİL OLAN EV HANIMININ SİTEMİ

Eş rızasını destekleyenlerden ev hanımı Arife Sağlam, hikayesini şöyle anlattı: “Eşim ayakkabıcılık yapan esnaf arkadaşını kurtarmak için kredi çekmesine yardımcı oldu. Evimizi de teminat gösterdi. Çekilen krediyle arkadaşı, bütün borçlarını temizledi. Ancak önce borçlarını aksatmaya sonra da ödememeye başladı. Neticede iflas gösterdi. Tabii olan bize oldu. Ev gitti. Şu an boşanma davamız sürüyor. Benim gibi çok örnek var. Başka ailelerin mağdur olmaması için eş rıza şartı, taviz verilmeden devam etmelidir.”