İş Bankası’ndan kentsel dönüşüme kredi desteği

Bankacılıkta bir ilke imza atan İş Bankası,“Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım ve Konut/İşyeri Güçlendirme Kredisi” hazırladı.

İş Bankası, Kentsel Dönüşüm Projesi ile yıkılıp yeniden yapılacak binaların inşası için “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım ve Konut/İşyeri Güçlendirme Kredisi” hazırladı. Bankacılıkta ilk olan kredi, kentsel dönüşümün başladığı Esenler Belediyesi işbirliği ile ilçedeki konut sahiplerinin hizmetine sunuldu.

Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği riskli alanlarda yer alan veya riskli yapı olduğu raporla tespit edilen binaların yıkılarak veya güçlendirilerek yenilenmesini öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’nde tüketicilerin ihtiyaç duyacağı finansman desteği konusunda ilk adım İş Bankası’ndan geldi.

İş Bankası, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin başlatıldığı Esenler Belediyesi iştiraki Eskon A.Ş. ile riskli olarak belirlenmiş binaların yıkılıp yerine yeni konutların inşa edileceği Esenler ilçesindeki vatandaşların ihtiyaç duyacakları finansman desteğini sağlamak üzere protokol imzaladı. “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım Kredisi ve Konut/İşyeri Güçlendirme Kredisi” imza törenine İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ile Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu katıldı.

Törende konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte ilçedeki vatandaşların proje kapsamında ihtiyaç duyacakları finansmanı sağlamaktan ve vatandaşların güvenli yapılara kavuşması için gereken desteği vermekten memnuniyet duyduklarını söyledi. Adnan Bali, “Yürürlüğe giren kanun ile Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında vatandaşlarımızın güvenli yapılarda hayatlarını daim ettirmeleri esas alınmakta, bu dönüşüm sürecinde de kanun ile belirlenmiş riskli yapıların sahiplerine ek külfet getirmemek için pek çok kolaylık ve destek sağlanmaktadır. İş Bankası, olağan bankacılık faaliyetlerini yürütürken, esasen hep toplumun ortak menfaatlerini, sosyal faydayı, ülkeye hizmet etmeyi öncelikli fonksiyonu olarak görmektedir.” dedi.

Ev sahiplerine geri ödemesiz dönem, müteahhitlere hak ediş

Söz konusu kredilendirme  modeli ile riskli yapı sahiplerine, yapılarının inşa sürecinin tamamlanması aşamasına kadar geri ödemesiz dönemi de içerecek şekilde uzun vadeli ve konut kredisi koşullarından ucuz finansman imkânı sağlanacağını belirten Adnan Bali, “Yapım işlerini yüklenen müteahhitlerimize de imalat ile uyumlu hak ediş alma imkânı tanıyacak şekilde düzenli nakit akımı sağlayacak ve bir anlamda sorunsuz imalatı garanti edecek bir süreci devreye alacak bir işleyiş ortaya konulmuştur. Bu kurgu kapsamında, yapım işlerinin zamanında ve eksiksiz tamamlanması için müteahhit firmalardan iş bitirme garantisi ve taahhütleri de alınacaktır” dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım Kredisi ve Konut/İşyeri Güçlendirme Kredisi’nin sektörde bir ilk olduğuna dikkat çekerek, bu ürünle 120 aya kadar vade, inşaat maliyetinin tamamı kadar bir limit kullanma imkânı ve inşaatın tamamlanmasından itibaren ödemesi başlayacak şekilde vergi ve fondan muaf olarak kredi kullandırılabileceğini söyledi.

Konutların değeri artacak

İş Bankası’nın “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım Kredisi ve Konut/İşyeri Güçlendirme Kredisi” desteği ile konutlarını yenileyen hak sahiplerinin süreç tamamlandığında konutlarının değeri artmış ve mevcut durumda tapusu olmayan taşınmazlar da tapulu hale gelmiş olacak.

Kentsel Dönüşüm Projesi ile bankalarca 31.12.2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yıllık %4 faiz desteği uygulanacak. Bakanlıkça sağlanacak faiz desteğinin yanı sıra, hak ediş usulü ile yapılacak müteahhit ödemeleri nedeni ile kredi bedelleri peyderpey müteahhitlere kullandırılacak, kullanımı bekleyen kredi bedelleri nedeniyle oluşacak getiri de, riskli yapı sahiplerine verilecek kredilerin faiz oranlarına indirim olarak yansıtılacak.