İpoteği kaldırmak ev almaktan zor!

Teknolojinin yaygınlaşması ve otomasyon sistemleri, bürokrasi çilesini bitirmek için yeterli olmadı.

Teknolojinin yaygınlaşması ve otomasyon sistemleri, bürokrasi çilesini bitirmek için yeterli olmadı. Bankaya kredi borcunu bitiren Mustafa Y. evinin üzerindeki ipoteği kaldırmak için işyerinden dört defa izin almak zorunda kaldı.
Teknolojinin ve otomasyon sistemlerinin kurulması bürokrasi çilesini bitirmekte yetersiz kaldı. Kamunun yeni projeler üzerinde çalışmasına rağmen ufak bir tapu işlemi bile uzun zaman alabiliyor. Sadece ipoteği kaldırmak için vatandaşın birkaç kez tapu dairesine gitmesi gerekiyor.
     Aldığı evin üzerindeki ipoteği kaldırmak için banka ve tapu dairesi arasında mekik dokuyan Mustafa Y. de süreçten mağdur olan vatandaşlardan biri. Evinin üzerindeki ipoteği kaldırmak için işyerinden dört defa izin almak zorunda kalmış. Sebebi ise uzun süren bürokrasi ve tapu dairesindeki üç gişeden çalışan iki tanesinin yetersiz olması. Sekiz yıl önce İstanbul’dan aldığı ev için banka kredisi kullandığını ifade eden Mustafa Y. 2010 yılında kredinin tamamını ödeyerek borcunu bitirmiş. Birkaç hafta önce bankanın tapu üzerindeki ipoteğini kaldırmak için bankaya gittiğini aktaran Mustafa Y. başından geçenleri şu sözlerle anlatıyor:
     “Dosyamın bir iki gün içinde hazırlanacağı söylendi. Ayrıca bunun için de 210 lira ödemek zorunda olduğumu söylediler. Sorgusuz sualsiz, niçin ödeyeceğimi bilmeden ödedim. İki gün sonra yine işyerimden izin alarak bankadan dosyamı ve dekontumu alıp tapu dairesine gittim. Yaklaşık bir saat sonra evraklarımı teslim ettim. Altı gün sonra cep telefonuma gelen mesajla bankaya gitmem gerektiği söylendi. Üçüncü defa işyerinden izin alıp gittim ve uzun bir kuyruktan sonra 17 lira ödedim. Banka, makbuzun tapuya verilmesi gerektiğini söyledi. En son işyerimden dördüncü defa izin alıp makbuzu tapu dairesine götürdüm. Yine sıra numarası alıp uzunca bir zaman beklemek zorunda kaldım. Ve işlemlerimi dört kez işyerinden izin aldıktan sonra tamamlayabildim.”
    Tapudaki işlemlerin basitleştirilmesinin daha fazla alım satım yapılmasının önünü açacağı belirtiliyor. Tapu’da geçen yıl 5 milyon alım ve satım geri kalanı ise kamulaştırma imar uygulaması ve ipotek gibi diğer kalemlerden olmak üzere 6 milyon 190 bin işlem gerçekleştirildi. Tapu’da kaydı olan tüm vatandaşların kimlik numarası alması çalışması ile birlikte Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nin (TAKBİS) daha aktif olarak işleyeceği belirtiliyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda internet bankacılığı ve ATM’ler aracılığı ile yapılabilmesine yönelik çalışmalar ise henüz devam ediyor. Bu uygulamalar birkaç kez bankaya gitme zahmetinden vatandaşı kurtaracak.
 
Ercan Baysal/Zaman