"İnternetten satılan ilaçlar sahte"

İnternet üzerinden kontrolsüz olarak ilaç satıldığına dikkat çeken TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, sahte ilaç satışları nedeniyle dünya genelinde yılda 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, internet üzerinden kontrolsüz olarak ilaç satıldığını, bu satışlarda eczanelerin isimlerinin kullandığını belirterek, caydırıcı cezalar uygulanması gerektiğini vurguladı. Saydan, satılan ilaçlarının yarısının “sahte” olduğunu da belirterek, ciddi bir sağlık uyarısında bulundu. Saydan, internet üzerinden sahte ilaç satışları nedeniyle Dünya genelinde yılda 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini de hatırlattı.

TEİS Başkanı Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, internet üzerinden “çok rahat ve kolayca” satışa sunulduğunu belirtti. Bu tür sitelerin aleni ve bilinen, kolaylıkla tespit edilebilir durumda olduğunu, caydırıcı bir ceza uygulanmadığını belirtti.

Saydan, “Halkımızın sağlığı sanal ortamlara terk edilecek kadar ucuz ve değersiz değildir. Sağlık Bakanlığı hem vatandaşının sağlığı için hem de tasarruf tedbirleri açısından internetten ilaç satışına (dur) demelidir. “Birçok internet sitesi eczane adını kullanarak, bir çoğu da açık arttırma usulü alışveriş yapılan siteler aracılığıyla sanal ortamda ilaç satışı yapmaktadır. Bu reklamlarla insanlar yanıltılarak, kolayca internetten ilaca erişimi sağlanarak sağlığı ile oynanmaktadır” dedi.

Yarısı sahte

Nurden Saydan, internet üzerinden sunulan ilaçların yarısının sahte olduğunu da belirterek, dünya genelinde yapılan araştırmalarda sahte ilaçlar yüzünden hayat kayıplarının ortaya konulduğunu kaydetti. Saydan, Dünya Sağlık Örgütünün (WTO) Dünyada her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaydettiğini ve satılan ilaçların yarısının sahte olduğu uyarısında bulunduğunu hatırlatarak, “Birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım Bakanlığı'ndan onay alınmakta ve bunlar her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satılmaktadır. Bilgisiz ve bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklı olarak vatandaşlarda yan tesirler oluşmakta ve başka şikâyetlere yol açmaktadır. Ayrıca son yıllarda internet üzerinden kapsül formunda satılan zayıflama ilaçları yüzünden kaybettiğimiz canlar ise, durumun vahametini gözler önüne sermektedir. İnternet üzerinden bilinçsizce alınan ilaçlar devletin tedavi masraflarını da artırmaktadır. Bu ilaçlar vatandaşın sağlığında tahribata yol açtığı için doktorlara başvuruların artmasına, sigorta harcamalarının yükselmesine ve dolayısıyla da maddi ve manevi zarara yol açmaktadır” ifadesini kullandı

İlaç bitkisel kökenli olsa da kimyasal maddedir

Vatandaşların, doktorlar tarafından yazılmış ilaçları eczacıların gözetiminde kullanması gerektiğini hatırlatan Nurden Saydan, ilaçların bitkilerden elde edilmiş olsa dahi kimyasal bir madde olduğunu vurguladı. Dozunda ve yerli yerinde kullanılmayan ilacın zehir etkisi gösterebildiğini belirten Saydan, “Sendika olarak; internetten ve ehil olmayan kişilerden alınan ilaçlar vatandaşlarımızın sağlığını bozduğu için, devletimizin daha fazla tedavi ve ilaç parası ödemek zorunda kaldığının altını bir kez daha ısrarla çizmek istiyor ve Sağlık Bakanlığı'nın gıda takviyesi adı altında piyasaya verilmiş olan bitkisel ilaçlar için ciddi bir düzenleme ve uygulama yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.