İnşaat sektörü büyümeye devam edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,inşaat sektörüyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gayrimenkul sektörünün geldiği nokta ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Özhaseki inşaat sektörünün Türk ekonomisinin gelecek yıllarda ekonominin lokomotifi olmayı sürdüreceğini belirtti.  Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre Mehmet Özhaseki’nin değerlendirmeleri şu şekilde:

Gayrimenkul sektörü; inşaat ve turizm alanlarında sağladığı ciddi istihdam ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin dinamizmine büyük katkı sağlamaktadır. Birçok gelişmiş ülkenin ekonomisinin daralma eğilimi gösterdiği dönemlerde bile ekonomisi gözle görülür bir şekilde büyüyen ülkemizde de gayrimenkul sektörü, bu büyümenin en önemli ve dinamik faktörüdür. Sektör, 'Yeni Türkiye' vizyonuna sınırsız kaynak sağlayan devlet iradesini de arkasına alarak, son 15 yılda olağanüstü bir büyüme ivmesi yakalamıştır.

İnşaat altın çağını yaşamıştır

Yine son 15 yılda yüksek büyüme rakamları yakalayan Türkiye, 2014 yılı itibariyle Dünya'nın 17. Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi durumuna gelmiştir. Bu yükselen güç ve enerji sayesinde gayrimenkul sektörü, uluslararası piyasalarda yaşanan ve etkileri küresel ölçekte çok büyük olan tüm ekonomik çalkantılara ve krizlere rağmen, taktik ve stratejik devlet politikalarıyla birleşerek altın çağını yaşamıştır. Gayrimenkul sektörünün önemli göstergelerinden birisi olan konut satışları rakamlarına baktığımızda sektörün canlılığını rahatlıkla görebiliriz:

Dakikada 2 konut el değiştirdi

Ülkemizde, 2011 yılında 997.550 adet konut satışı yaşanırken sırası ile bu sayı; 2012 yılında 971.757 adet, 2013 yılında 1.157.190 adete yükselmiş, 2014 yılında 165.381 olarak gerçekleşmiş, 2015 yılında ise yeni bir rekor olan 1.289.320 adet sayısına ulaşmıştır. 2016 yılının ilk altı aylık döneminde ise konut satış rakamı 630.799 adet olmuştur. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yalnıza 4.281 adet daha az satışı işaret etmektedir. Türkiye'de 2015 yılında, günde 3532, saatte 147, dakikada ise 2'in üzerinde konut el değiştirmiştir. Ülkemiz yakın gelecekte de sektörel potansiyelini artırmaya devam edecektir.

Faizlerin düşmesi etkili oldu

Düzenlediğimiz yeni bankacılık mevzuatları ve buna paralel olarak faizlerin düşürülmesi, gayrimenkul sektöründe hissedilir bir ivmeye sebep olmuştur. Bu ivmenin bir sonucu olarak belirtmek isterim ki; ülkemize gayrimenkul alanında yatırım yapmak amacıyla gelen yüzlerce firma ve yatırımcı, güçlü ekonomisi ve istikrarlı siyasi otoritesi sebebiyle Türkiye'de kalıcı olmayı hedeflemektedir. 2023 ve 2071 gibi orta ve uzun vadeli planlamaları manifestosuna kalın harflerle ilave etmiş bir Türkiye, her zamankinden çok daha değerli bir cazibe merkezidir. Çünkü Türkiye istikrarı sadece bugün yaşamıyor, gelecek için de vaat ediyor. Bu durum tabii olarak sektör temsilcileri tarafından pozitif karşılanmaktadır. Tüm bunlara ek olarak; Türkiye, gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri profesyonel kadrolarıyla yakından takip etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili Bakanlıklarımız, bu konudaki çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütmektedir. Devlet organlarımızın gayrimenkul sektörüne ne derece önem verdiği, son 15 yılda yapılan inşaat yatırımlarında da kendini göstermiştir. Bu yatırımlara paralel olarak sağlanan istihdam, kaliteli iş gücüyle birleşerek Türkiye'mizi dünyada sayılı ülkeler arasına yerleştirmiştir.

250 şirketten 42’si Türk

Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi listesinde, 42 Türk firması bulunmaktadır. Genel sıralamada Türkiye 2. sıradadır. Türkiye'de "yabancı ülke vatandaşlarını toprak ve mülk edinme hakkına" kavuşturan yasa, 18 Mayıs 2012'de yürürlüğe girmiştir. Birleşmiş Milletlere üye ülke vatandaşlarının neredeyse tamamı için Türkiye'de taşınmaz edinebilme imkânı getirilmiştir. Bugüne kadar mütekabiliyet olmadığı için Türkiye'den mülk edinemeyen yabancı ülke vatandaşları, bu kanunla mülk edinme fırsatı bulmuştur. Bu durum gayrimenkul sektörüne çok katkı vermiştir. Yakın geçmişte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kentsel dönüşüm ve alt yapı çalışmalarının startını verdik. Türkiye'nin konut alanındaki ihtiyaçları tarafımızca tespit edilmiş, bu doğrultuda seneleri kapsayan planlamalar yapılmıştır. Yine bu durum sektörü hareketlendiren çok önemli faktörlerden biridir. Yukarıda detaylandırmaya çalıştığım harika tablo ışığında görüyoruz ki; yarının Türkiye'si çok büyük işlere, projelere ve büyümeye açıktır. Türkiye ile birlikte hareket eden kaybetmez, kaybetmeyecektir.