İnşaat maliyetleri artış gösterdi

Ülkemizde konut inşaat maliyetleri, eylül 2014 ile eylül 2015 arasında yüzde 5,9 artış görüldü

Türkiye'de konut inşaat maliyetleri, eylül 2014 ile eylül 2015 arasında yüzde 5,9 arttı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan "Ekim Ayı Sektör Raporu" açıklandı. Rapora göre, 2014 yılında konut inşaat maliyetleri yüzde 9,5 artış gösterdi. Aynı maliyetlerin artış oranı, eylül 2014 ile eylül 2015 arasındaki dönemde yüzde 5,9 olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde işçilik maliyet artışı yüzde 8,2 olurken, inşaat malzemesi maliyetleri artışı ise yüzde 5,2 olarak kaydedildi ve yıllık enflasyonun altında kaldı. Raporda yıllık konut inşaat maliyetlerindeki artışın yeni konut yıllık fiyat artışının altında olduğu ve şimdilik ilave bir fiyat artışı baskısı oluşturmadığı kaydedildi.

İnşaat harcamaları bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8,3 artarak 47,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Böylece yılın ilk yarısında inşaat harcamaları yüzde 5,5 artarak 87,9 milyar liraya yükseldi.

Raporda yer alan bilgilere göre bu yılın ikinci çeyreğinde kamu inşaat harcamaları cari fiyatlarla yüzde 3,6 yükselerek 16,1 milyar liraya tırmandı.

Özel sektör inşaat harcamaları ise cari fiyatlarla yüzde 10,9 artarak 31,3 milyar lira oldu. Böylece yılın ilk yarısında kamu inşaat harcamaları reel olarak gerilerken, özel inşaat harcamaları artış gösterdi.

Söz konusu çalışmada 2015 yılının ikinci yarısında kamu inşaat harcamalarının yavaşlayarak sürmesinin beklendiği ifade edildi.

İstihdam temmuz itibariyle 2,01 milyon kişiye yükseldi

İnşaat sektöründeki istihdam sayısı temmuz itibariyle 2,01 milyon kişiye ulaştı. Böylece aynı dönemde inşaat sektöründeki çalışanların toplam istihdam içindeki payı yüzde 7,4'e yükseldi.

İnşaat sektörü güven endeksi ekim ayında 4,0 puan daha geriledi. Raporda yılın üçüncü çeyreğindeki 11,5 puanlık gerilemenin ardından, yılın son çeyreğine de inşaat sektörüne olan güvenin düşüş ile başladığı yer aldı.

Mevcut inşaat işleri seviyesi ekimde 3,7 puan azalarak 91,6 puana geriledi. Mevcut inşaat işlerindeki gerilemenin mevsimsellik ile birlikte sürmesinin beklendiği ifade edildi.

Raporda yılın ilk yarısında toparlanan yeni alınan inşaat işlerinin yılın ikinci yarısında gerileme eğiliminde olduğu dile getirildi. Ekim ayında yeni alınan inşaat işleri seviyesi geçen yılın aynı ayına göre 2,5 puan daha düşük gerçekleşti.

Konut satışları eylülde yüzde 20,1 düşerek 92 bin 483 oldu. Bu yıl içinde ilk kez konut satışlarının gerilediğine işaret edilen raporda, genel seçim kararı alınması ve konut kredileri faizlerindeki artış ile birlikte konut talebinin hızla yavaşladığı dile getirildi. Eylül ayının bu yılın en düşük konut satılan ikinci ayı olduğu ifade edildi.

Yılın dokuz ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 artarak 936 bin 615 adede ulaştı. Raporda, "Yılın son çeyreğinde mevcut yaşanan belirsizlikler ve konut kredi faiz oranlarının artışı ile birlikte konut satışlarının zayıf kalması beklenmektedir. Buna rağmen 2015 yılında geçen yılın üzerinde konut satışı gerçekleşmiş olacaktır" ifadeleri yer aldı.

Konut kredisi faiz oranları yükseldi

Rapora göre genel seçime giderken artan küresel mali belirsizliklerin de etkisi ile ekim ayında tüm piyasa faizlerinde hızlı bir artış yaşandı.

Buna bağlı olarak konut kredisi faiz oranları da yükseldi. Ekim ayında ortalama faiz oranı yüzde 1,18 seviyesine yükselirken, faiz oranlarında kademeli artışın süreceği dile getirildi.

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ağustos ayında yılın en yüksek aylık artışını gösterdi. Ağustos ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 7,1 yükseldi.

İnşaat malzemesi ihracatı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 gerileyerek 1,39 milyar dolar oldu. Böylece yılın ilk sekiz ayında ihracat yüzde 17,8 düşerek 11,74 milyar dolara indi.