İGDAŞ özelleştirme yolunda!

Bakan Yıldız, İGDAŞ'ın özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca özelleştirileceğine dair kesin bir hüküm oluşmadığını, henüz görüşmelerin devam ettiğini bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İGDAŞ'ın da önümüzdeki süreçte özelleşmiş olacağını belirtirken, "İGDAŞ'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca özelleştirileceğine dair kesin bir hüküm oluşmadı, görüşmeler devam ediyor" dedi.
 
Yıldız, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerini kabulü sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, BBC'de yayımlanan Türkiye'nin kaya gazı üretimine 2020 öncesinde başlamasının mümkün olmadığı yönündeki raporla ilgili olarak, "Uluslararası Enerji Ajansı'nın analizlerine dayalı ve BBC'nin aktardığı bir analizdir bu. Bu sadece Türkiye için hazırlanmış bir rapor değil, diğer ülkeler için de geçerli" dedi.
 
Taner Yıldız, raporda 650-680 milyar metreküp civarında bir doğalgaz rezervinden söz edildiğini belirterek, bunun ancak sondaj ve rezerv çalışmaları tamamlandıktan sonra kesinleşebileceğini söyledi. Söz konusu raporda Türkiye'nin 15 yıllık ihtiyacını karşılayacak bir doğalgaz rezervinden bahsedildiğini de anımsatan Yıldız, bu konularda ihtiyatlı davranarak kesinleşmemiş verileri kamuoyuyla paylaşmadıklarını vurguladı. Yıldız, şöyle devam etti: "(Kaya gazı) 2023 yılı hedeflerimiz arasında çevre koşullarında gelişmesi ve bununla alakalı takibi için de bir inceleme heyeti gönderiyoruz. Hem Kanada hem de ABD'de bu ay bunun nasıl çıkartıldığına ve teknolojik gelişimlere dair, çevre koşullarına uygun nasıl yapılabildiğine dair bir çalışma yapacak arkadaşlarımız. Hazırlanacak raporları da biz daha sonra sonra kamuoyuyla paylaşacağız."
 
"Protesto olursa arkasında lobi ararım"
 
Doğalgaz ithalatının azaltılmasına ilişkin değerlendirmesini istemesi üzerine Yıldız, kaya gazına ilişkin çalışmaların bu yönde olduğunu söyledi. Kaya gazı üretim çalışmalarına yönelik protestolar olmaması yönünde temennide bulunan Yıldız, "Bizim ithalatımızı azaltmamız, temiz hava, temiz çevre ile alakalı açık hedeflerimiz varken, doğalgazın konutlarda, sanayide ve hava kirliliğini önleyen bütün projelerde yer almasını isterken, eğer böyle bir protesto olursa, peşinen söyleyeyim, bunun doğalgaz ithalat lobisiyle alakalı olduğuna hükmedeceğim" diye konuştu.
 
Nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelerde abonelerden yüzde 60'tan fazlasının doğalgaz talep etmesi halinde BOTAŞ aracılığıyla iletim hattı götürüleceğini anlatan Yıldız, "En az yüzde 83-85'lik dilime ulaşıp, vatandaşın artık evlerinde doğalgazı kullanabilmesi hedefimizdir" dedi.
 
Takvimi İGDAŞ ve belediye belirleyecek
 
Bakan Yıldız, bir başka soru üzerine, İGDAŞ'ın mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu anımsatarak, bakanlığından herhangi bir bilgi talebinde bulunulması halinde yardımcı olabileceklerini söyledi. Bu konuda asıl takvimi İGDAŞ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin belirleyeceğini belirten Yıldız, doğalgaz konusunda Türkiye'de dağıtımı kamu veya belediyeler tarafından yapılmayan özel sektör oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Başkent Doğalgaz'ın dağıtım ihalesinin tamamlandığını hatırlatan Yıldız, "Geriye İGDAŞ kalıyor. İGDAŞ da önümüzdeki süreçte özelleşmiş olacaktır" dedi.
 
Bakan Yıldız, İGDAŞ'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca özelleştirileceğine dair kesin bir hüküm oluşmadığını, görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
 
Yıldız, başka bir soru üzerine de Yozgat'ta uranyum çıkartılmasına ilişkin özel sektörün çalışma yaptığını anımsattı. Yıldız, uranyum gibi bazı madenlerin çıkartılmasının serbest olduğunu ancak ihracatının özel izne tabii olduğunu vurguladı.
 
Elektrikte fiyat değişikliği yok
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun tarifelere ilişkin kararına göre, elektrik fiyatlarında tüketiciye yansıyacak bir değişiklik olmadı. Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından uygulanacak aktif elektrik enerji toptan satış tarifesine ilişkin kurul kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, dağıtım şirketlerine ve görevli tedarik şirketlerine bugünden itibaren geçerli olacak şekilde aktif elektrik enerjisi bedeli olarak 18.0936 kuruş/kWh uygulanacak.
 
Dünya