İBB'den İlim Yayma Vakfı inşaatına tepki! "Süleymaniye Camii'nin silüeti bozuluyor" iddiası
Kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı tarihi Süleymaniye semtinin Fatih Demirtaş mahallesinde İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024'te bitmesi planlanan yapı, Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozduğu gerekçesiyle tepkilere neden oldu. Vakıf ise söz konusu yapının silueti bozmadığını eski binaya göre daha küçük olduğunu öne sürdü
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tarihi Süleymaniye Camisi’nin önünde inşa edilen İlim Yayma Vakfı'na ait binanın inşaatına, caminin silüetini bozduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. Polat, "İzinli olsa da Süleymaniye Cami silueti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür. Yapmayın" dedi.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı tarihi Süleymaniye semtinin Fatih Demirtaş mahallesinde İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024'te bitmesi planlanan yapı, Süleymaniye Camisi'nin silüetini bozduğu gerekçesiyle tepkilere neden oldu.
İnşaatın son halinin görüntüsünü paylaşan sosyal medya hesabından paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Süleymaniye'nin önünde yükselen bu yapı, İlim Yayma Vakfı'nın yaptığı yeni binası. Nisan 2019'da dönemin İBB'si projesini yapıyor, koruma kurulundan onaylatıyor ve inşaata başlanıyor. İzinli olsa da Süleymaniye Camii silüeti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür. Yapmayın” dedi.
İLİM YAYMA'DAN AÇIKLAMA: "CAMİ DAHA İYİ GÖRÜNECEK"
Yurt binası projesi ile ilgili iddialara ilişkin yazılı açıklama yapan İlim Yayma Vakfı, binanın silute uygun ve eski binaya göre daha küçük yapıldığını savundu.
Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
Sosyal medyada ilim Yayma Vakfı tarafından yaptırılan bir binanın Süleymaniye Camii'nin siluetini kapattığına ilişkin olarak yapılan paylaşımlar nedeni ile ilim Yayma Vakfı olarak konu hakkında açıklama yapılması zorunluluğu hasıl olmuştur.
Fetva Yokuşunda bulunan Fetva Han ismi ile 50 yıldan fazla süredir han olarak işletilen yer, malikleri tarafından yurt olarak kullanılması şartı ile ilim Yayma Vakfi'na bağışlanmıştır. Bağışlanan binada deprem risk analizi yaptırılmış olup; binanın depreme dayanıklı olmadığı anlaşıldığından bina yıkılarak yeniden projelendirilmiş, yapılan proje Anıtlar Kurulu tarafından da onaylanmıştır. Binanın eski ve yeni görsellerinden de anlaşılacağı üzere, tek kütle halinde, daha yüksek ve daha büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camii'nin etrafinın açılmasına ve camiinin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
FATİH BELEDİYESİ: ESKİ BİNAYA GÖRE KAT ADEDİ 1 KAT EKSİLTİLDİ
Konuyla ilgili olarak Fatih Belediyesi'nden de açıklama geldi.
Belediyeden yapılan bilgilendirmede; 2021 yılında verilen inşaat ruhsatta, eski iskanlı binaya göre kat adedinin 1 kat eksiltildiği, saçak kotunun da 1,5 metre düşürüldüğü belirtildi.
ERDOĞAN, "YIKILIP TEKRAR YAPILACAK" DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce katıldığı bir televizyon programında, Süleymaniye Camisi'nin etrafındaki tarihi eserlerin yıkılıp yeniden yapılacağını belirtmişti.
Erdoğan, “Bütün o tarihi eserler, Katar-Türkiye-Kiptaş iş birliğiyle yıkılıp aslına uygun olarak inşa edilecek. Orası mesela çok ciddi bir çekim haline gelecek. Bitince bambaşka olacak” demişti.