Her yol oraya çıkıyor

Başbakan Davutoğlu tarafından dün açıklanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, Ümraniye-Hasdal arasını 14 dakikaya indiriyor.

İstanbul’da son yıllarda ardı ardına açıklanan mega projelerde tüm yollar ‘İstanbul Finans Merkezi’ne çıkıyor. 1 milyon 700 bin metrekarelik alanıyla dünyanın önde gelen finans merkezi olmaya aday olan Anadolu yakasında Ataşehir’de yükselen İstanbul Finans Merkezi 2 yıl sonra devreye girdiğinde ‘yolları’nın da önemli bir kısmı açılmış olacak. Amaç, yoğun trafik sıkıntısının baş gösterdiği kentte Anadolu yakasının en kilit noktasında bulunan İstanbul Finans Merkezi’nin tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle burada çalışacağı düşünülen 40-70 bin nüfusun yeni bir trafik kaosu yaratmaması.


Önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi İstanbul Finans Merkezi’nin kuzeyinde bulunan Ümraniye bölgesine kadar ulaşacak. Bununla birlikte açılışının gelecek yıl yapılacağı belirtilen Avrasya Tüneli de Anadolu yakasında Göztepe’ye kadar gelecek ve İstanbul Finans Merkezi’ne güneyden yaklaşacak. Son olarak da 3’ncü Boğaz köprüsünün bağlantı yollarını oluşturacak

Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantıları da İstanbul Finans Merkezi’ni doğudan saracak. Projelerin hayata geçmesiyle otoyollardan buraya ulaşımda belirli oranda rahatlama sağlanacak. Araçlarla ulaşımın yanı sıra günde binlerce çalışanı bölgeye taşıyacak metro için de bölgeye özel projeler geliştiriliyor. Buna göre şu anda çalışan Kadıköy-Kartal metrosunun Yenisahra durağından Finans Merkezi’ne ulaşılabiliniyor.

Bununla birlikte bu yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanan Üsküdar-Çekmeköy metrosunda ise Ümraniye durağından bölgeye 9 kilometrelik direkt bağlantı hattı verilecek. Finans merkezine ulaşımı sağlayacak Ümraniye-Ataşehir-Göztepe raylı sistem hattı, Anadolu yakasında şehrin merkezi ve birçok ulaşım sistemiyle bağlantısını yapacak şekilde tasarlandı. Hat Marmaray’a da entegre olacak.

İstanbul’un Anadolu yakasındaki birçok yerleşim alanı ulaşım alternatifleri bakımından dev projelerden nasiplerini almalarına rağmen Avrupa yakasındaki alanlar aynı şansta değil. Anadolu yakasının en uzak yerleşim yerleri Kartal’dan sonra bu yıl Sancaktepe ve Çekmeköy bölgelerine de metro ulaşacak. Buna rağmen Bahçeşehir, Ispartakule, Esenyurt, Halkalı gibi Avrupa yakasının konut stokunun önemli bölümünü oluşturan bölgeler hâlâ toplu taşıma bekliyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü MAKBULE YÖNEL MAYA:
“İstanbul Finans Merkezi’nde hayata geçirilecek ofis alanları binlerce insan için istihdam alanı oluşturacak. Ülkenin ekonomik boyutunu başka bir noktaya taşıyacak Finans Merkezi projesi bu özelliğiyle gayrimenkulde de belirleyici olacak. Batı Ataşehir bölgesinde 16 bin bağımsız bölüm oluştu ve bölge artık doydu. Finans Merkezi hayata geçirildiğinde burası üst sınıf gelir grubuna hizmet verebilir. Kurumlarda çalışmak için buraya gelenlere yönelik ise açıklanan yeni projelerle ulaşım olanaklarının çeşitlendirilmesi de yerleşim alanlarını dolduracaktır.”

OFİS STOKU 6.5 MİLYON M2'YE ÇIKACAK 
Eva Gayrimenkul Değerleme Şirketi tarafından hazırlanan rapora göre İstanbul Finans Merkezi’nin hayata geçirilmesiyle birlikte İstanbul’un Anadolu yakasının ofis portföyü tam anlamıyla katlanacak. Eğer planlanan geliştirmeler ve inşa edilen projeler yapılırsa, bugün 3.5 milyon metrekare olan ofis alanı 2017 sonuna kadar 6.5 milyon metrekare olacak. Proje ve inşaat halindeki 3 milyon metrekare ilave stokun yaklaşık 1 milyon metrekaresi ‘İstanbul Finans Merkezi’ projesinden gelecek.

2,5 MİLYON METREKARELİK DEV İNŞAAT
Hükümetin İstanbul’u dünyanın en önemli ekonomi ve finans merkezlerinden biri haline getirme hedefi doğrultusunda hayata geçirmek için planlamalar yaptığı İstanbul Finans Merkezi’nde şu anda altyapı çalışmaları devam ediyor. İstanbul Finans Merkezi’nin inşaatını üstelenen Ağaoğlu; projenin tüm hafriyat işlerini, ortak altyapılarını, ulaşım yollarını, kapalı ve açık otoparklarını, proje alanının zemin iyileştirmesi ile tüm yapısal ve bitkisel peyzaj işlerini yapıyor. İstanbul Finans Merkezi’nde yaklaşık 2 milyon 500 bin metrekare inşaat alanının 560 bin metrekaresi ofis, 90 bin metrekaresi alışveriş merkezleri, 70 bin metrekaresi otel, 60 bin metrekaresi rezidans ve 2 bin kişi kapasiteli bir kültür ve kongre merkezi olacak. Projenin 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.

ÜNSAL EREKE/HT GAZETE